31 Jul 2011

Salam Ramadhan Kareem

Assalamualaikum sume...Salam Ramadhan Kareem buat semua yer...Alhamdulillah kerana kita masih dipertemukan dengan Ramadhan pada tahun ni...:



Tahukah Kita????

5 Bonus Khas Ramadhan

Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

"Umatku diberikan 5 perkara yang belum pernah diberikan kepada umat-umat terdahulu ketika Ramadhan iaitu:

BONUS 1:
Bau mulut orang yang berpuasa itu lebih wangi dari kasturi di sisi Allah

BONUS 2:
Para malaikat beristighfar untuk mereka sehingga mereka berbuka

BONUS 3:
Allah memperindahkan syurgaNya setiap hari dan berfirman: "Hampir-hampir hamba-hambaKu yang soleh akan dicampakkan pelbagai kesukaran dan penderitaan lalu kembali kepadamu.(Mereka sanggup bersusah payah di dunia demi kebahagiaan di dunia dan akhirat)

BONUS 4:
Syaitan-syaitan dibelenggu, tidak dibiarkan lepas seperti pada bulan-bulan selain Ramadhan

BONUS 5:
"Mereka akan mendapat keampunan pada akhir malam (orang yang beramal akan disempurnakan pahala amalan mereka setelah selesai mengerjakannya)."

Mengenai bonus yang ke lima ini, ada sahabat yang bertanya kepada Rasulullah s.a.w,: "Ya Rasulullah, apakah itu berlaku pada malam Lailatul Qadar?, Baginda menjawab, "Bukan, tetapi pelaku kebaikan akan disempurnakan pahalanya sesuai menyelesaikan amalnya." (Riwayat Ahmad)

25 Jul 2011

Kismat Konnection




Hubby xde. Layan Shahid Kapoor pon jadi ler..hahahha..enjoyyyyy

11 Jul 2011

XPDC Kg Bantal...Part 3

9 Julai 2011...hri yg ditunggu telah tiba...setelah bersiap2, kami pon berangkat ke KK Kg Bantal utk upacara perasmian..kat sini ramai yg terlibat, antaranya Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Majlis Ugama Islam Pahang (MUIP), SHAPADU dsb...

Aku, Kak Wanie, Kak Pah, Kak Ina...

Sebelum perasmian, kami pi kat bhgn ENT utk check barangan2 sume...sambil2 tu siap posing lagi tu...

                                     
Welcome..welcome...

Kak Pah, Dr Pareek, Kak Sal, Dr Sai, Kak Ina, Kak Wanie..weh, aku mane...adalah..x nampak???aku dlm monitor tulah, kan Dr Sai focus scope tu kan aku..kah3


Tiba mase aku berangkat pegi sekolah plak...

Setelah upacara perasmian, aku pon pergilah kat sekolah..budak2 ada program motivasi kat sini...so, aku n the gang, budak2 occ and physio menunggu deme abis utk jalankan aktiviti kami plak...kat sana aku screen bberapa org budak jer..sbb ada yg x datang...seorg budak telah aku dapati mengalami masalah dyslexia dan seorg lagi masalah Learning Disability (LD)..ada jugak yg alami amsalah sengau...so, cikgu mereka telah bawak mereka ke KK utk pengesahan borang Org Kurang Upaya (OKU)...


Pintu masuk ke sekolah...


Budak2 diberi ceramah motivasi beserta pengenalan tentang BLS (basic life support)


Projek ikan kanak-kanak pendidikan khas...ikan patin, ikan talapia n ikan puyu pon ado...


Kak Wanie jadik assistant aku...huhuhu


Dalam kul 12 tgahari, aku dah abis keje kat sekolah..so, aku pon pegilah tolong apa yg patut kat klinik..MasyaAllah..ramainyer org..last2 aku tolong jadi runner utk hantar pakcik makcik ke bhgn seterusnya pas abis kat bhgn aku..tup2, aku dapat referral dri ENT utk voice problem..dek kerana xde tempat utk counselling, celah2 bilik pon jadilah sebagai port aku utk wat screening n counselling..kah3...

Yg amat kesian, Kak Ina n Nona, coz org ramai dtg screening utk masalah pendengaran....kul 1tghari x abis lagi..so, aku mintak excuse nk balik utk uruskan diri dlu, sbb terdapat masalah yg x dapat aku elakkan..

Selesai urusan aku, aku pon kembali ke klinik utk tolong diorg..bile ada paed cases utk wat Play Audiometry, aku jelah yg jadik distractor..yg lawaknyer, sorg budak ni amat2 tabah utk jalani test, sampai die mengeluh sepanjang test..lame sgt testnyer..akhirnya dapat jugak result nyer..budak 2 tahun lebih wei...hihihi..

Akhirnya, dlm kul 6.30 petang, baru tutup klinik...huhuhuhu....then, kami pon mula berangkat pulang ke Aspura...on d way tu, bertembung plak dgn Dr Azlina n the gang,  diorg ckp nk pegi makan cendol kat tepi sungai sume...ape lagik, kami pong ikut jelah diorg gak..kah3...


Budak2 laki duk main lawan bola tampar...

Disaksikan oleh...


Sekumpulan kerbau yg sedang berkubang...hihihi



Cantik sungguh pemandangan tepi sungai ni..tiba2 ase nk nyanyi lagu "Menghilir di Sungai Pahang"..laalallalala..patut aku tukar..menghilir di Sg Ulu Tembeling..huhuh


Tengok bawah umah tu, ade tong banyak tu..korang ase utk ape tu???itu utk apungkan umah, just in case air sungai naik...heheheh

Setelah melantak semangkuk ABC dan beberapa keping goreng pisang, kami pon berangkat balik..yg ni betoi2 balik punyer..xde melencong dah..hehhehe

Tapi alangkah terkezutttttt nya kami, setelah sampai ke Aspura kerana ada sesuatu perkara x diingini berlaku............bersambung

XPDC Kg Bantal...Part 2

Kite sambung balik....(sambil membetulkan urat2 yg tersimpul ni jap)..adoiiiiiiiii...

Dalam kul 4.35petang kami sampai ke destinasi..dari kul 9.00 pagi hgga 4.30 petang..7 jam lebih....

Ape lagi, yg penting, carik toilet....kah3....sebbaik ada toilet kat chalet kg seberang....after membuang segala yg patut, aku n Nona pon tunggu bot utk ke seberang (Kg Bantal)...geng2 yg naik bot dah sampai awai dah dengar katanyer..ceitttttttttt...

Nampak x seberang sana tu...itulah Kg Bantal...

 Bot dah sampai nk amik kami..PADI(pendatang asing dgn izin)..kah3

Ase xnak turun jer dri bot tu..besh giler...

Setelah sampai ke Kg Bantal, kami terus menuju ke Aspura (tempat tinggal kami sepanjang xpdc)..Aspura ni adalah dalam kawasan Sekolah Kebangsaan Ulu Tembeling...Yg haru biru merah pink coklat sume adalah...kat Aspura kebetulan xde letrik..kah3..no kipas, no lampu...sebab sehari sebelum tu, ada ribut, so, tenaga elektrik terputus...

inilah Aspura, sebelah kiri...

Di Aspura ni, kami tinggal beramai2..masing2 mengeluh kepanasan...huhuhuhu...lepas jer sampai Aspura, rehat kejap, trus amik wuduk n wat solat jama' taakhir...ase cm nk pengsan jekkkkk...yg harunyer...air sgt2 kecik....ehehehe..ini mcm tanda2 nak xde air jek..biar betikkkkkkkkkk..

Mostly umah kat kawasan ni ada generator..sebab mereka mmg dah terbiasa xde letrik..so, diorg perlukan generator arrr...yg beshnyer, kat cni astro diorg pasang sume kat aras bawah2 jer..ade tu kat atas ranting kayu jek...sbb signal astro tu lagi jelas klu letak kat aras bawah..hihihihihihi..


Masjid Kg Bantal..port kami berkumpul utk makan....

Setelah membersihkan diri masing2..kami pon terus ker Klinik Kesihatan Kg Bantal utk setup barang2 utk persiapan kem kesihatan esok harinya...Aku nyer port adalah di sekolah, sbb aku yg request pi sana...kat sanan nanti ada program utk budak2, dan yg penting, seramai 13 budak2 pendidikan khas yg bakal di screen oleh aku...


KK Kg Bantal....

Pada malamnya, kami bergelap...mujur ada seorang pakcik ni yg prihatin dan offer kami utk pasang generator utk pasang lampu..tpi pakcik tu ckp, utk 3 jam, kami kne bayar rm20....kami pon bersetuju arrr utk pasang 3 jam jer..mmg baik sungguh org2 kat sini...dahlah kne beli petrol kat seberang plak tu...terima kasih, pakcik!!!

Utk pngetahuan, minyak kat sini dijual agak mahal sebab faktor pengangkutannya yg agak susah..

bersambung.....

XPDC Kg Bantal...Part 1

Arini aku cuti..mujur gak aku cuti, klu x entah macamanelah aku nk kje, dgn sakit2 badan cmni..huhuhu...

Tanggal 8-10 Julai yg lepas, aku n group2 dri HoSHAS berjaya menjalankan misi kemanusiaan ke Kg Bantal, Ulu Tembeling..misi kemanusiaan ke???Ala2 ler kut..Kg Bantal merupakan salah satu kg di Ulu Tembeling, yg boleh dimasuki secara jalan darat or air (bot)..kalau ikut jalan darat hanya boleh dimasuki dgn kenderaan 4x4 sahaja kalau aku x silap..Bandar terdekat yg boleh mereka pergi adalah Jerantut, dan tentu sekali utk mendapat rawatan pakar perubatan, mereka perlu ke Hospital Jerantut (mostly pakar ker Hospital Jerantut adalah pakar secara visiting sahaja).

XPDC ni mmg besh giler..dlm nk masuk tahun ke5 aku di HoSHAS, inilah kali pertama misi besar2an di luar HoSHAS yg dijalankan..cetusan idea ni klu x silap dibuat oleh boss department aku, Dr Eshamsol..Boss aku mmg sukakan bende2 adventure sume ni..kalau x silap aku ler, seminggu sblum xpdc, boss aku dah bawak 1 family die pi berkhemah ke Kg Bantal terlebih dahulu..cayalah, Dr E!!!!

Dek kerana boss aku jua merangkap pengerusi xpdc ini, so, kami anak2 buah telah diberi peluang utk merasai jalan darat (waktu pergi) and jalan air (waktu balik)..hehehehe..shhhhhhh...

8hb tu, hari Jumaat...so, kami sume berkumpul kat HoSHAS seawal kul 6.45pagi...selepas pendaftaran, kami berkumpul ramai2 utk upacara perasmian..kenderaan 4x4 sebanyak 33 buah dan sebuah bas telah setia menunggu..sesiapa yg menaiki bot akan menaiki bas ke Kuala Tahan, dan seterusnya menaiki bot ke Kg Bantal...separuh peserta akan mengikut jalan darat, dan separuh lagi mengikut jalan air...

Sayang sungguh Kak Miah (kiri sekali) x dapat join kami..terpaksa tarik diri di saat2 akhir atas sebab2 tertentu..


Aku n Nona sempat 'peace' lagi..huahuahua

Kak Pah n Kak Wanie...even peknen, Kak Pah tetap join...lasak giler minah sorg ni


Tengah berkumpul...masing2 ada yg bawak kargo seperti peralatan dan ubat-ubatan..mujur kami dah selamat mengangkut kargo dlm kereta Dr E...hehehe



Masing2 khusyuk dengar taklimat dari Pengarah...


Sesi pelepasan bermula...


4x4 tersedia utk mengambil penumpang...

Maka...xpdc pon bermula

:::

:::

:::

Aku n Nona naik kenderaan yg sama dgn seorg doc from surgical dept (if i'm not mistaken)...kami bertolak kul 9.00pagi..Kami menyelusuri Kg Awah, seterusnya menghala ke Lepar Hilir...di Lepar Hilir, kami start meredah hutan secara konvoi..jumpe kg org asli, jumpe tempat pembalakan dan mcm2 lagi...






Yang paling syiok dgr experience pemandu kami tentang ekspedisi yg penah die ikuti dengan team2 beliau sebelum2 ni..yg penting die ckp,, jaga tutur kata dsb...kalau boleh jangan sebut nama binatang, dikhuatiri nanti 'dia' akan muncul..Nona tersebut harimau, pemandu membetulkan dgn menyebut "maybank"..terbahak2 kami dlm kete...pastu plak, gajah tu, dipanggil "org kuat"...

Kat sepanjang tepi2 jalan, banyak sungguh taik2 "org kuat'..pemandu penah ckp, kalau dah pukul 10 mlm ke atas, xleh memandu dah ke dalam, sbb "org2 kuat" akan mula keluar..perghhhhhh....kang x pasai2 carik nahas plok...

Dlm kul 12.15 tghari kami berhenti rehat kejap..kat tepi sebatang sungai...abis longgar 'skru2' kami..kah3..kene luruskan apa2 yg patut, makan sume arr dlu...


bersambung...........

6 Jul 2011

Ahli keluarga baru....Nur Ainin Sofea

Entry di bawah khas utk anakanda sedaraku yg baru dilahirkan ke bumi ini pada tanggal 20hb 5 (akan ku ingt tarikh ini, disebabkan, ainin lahir sehari lepas kucing2 ku lahir)


Aini Sofea.....

Permata hati ayahanda dan bondamu yg tercinta..
Jadilah kamu penghibur keluarga..
Serta insan yg berguna..
Pada agama, nusa dan bangsa.....

Berita kelahiran Ainin, disambut dgn kesyukuran ke hadratNya..Walaupon pada mulanya aku ingt abg aku main2 jer bile anta mesej pagi2 buta 21hb tu, bgtau yg aku dapat anak sedara baru..anakandanya yg ke 6 (yg tidak disangka2, kerana anakanda yg ke 5 sudah berumur 10tahun!!!)

Bukan setakat aku terkejut beruk..Mak aku, Along n family sume pon xtau..aku yg kat Temerloh ni yg tau dulu...

Pandai betoi abg aku ngan kakak ipar aku main sorok2..cissssssssssss..tu nasib balik die bgtau jugak..

Mengikut sumber2 yg dipercayai, beliau berkata bahawa abg aku penah mengatakan hasrat utk menyimpan rahsia kelahiran Ainin, sampai tiba Hari Raya Aidilfitri yg akan datang..gilakkkkkkkk arrrr..

Mujur hasratnya utk simpan rahsia, dapat dipatahkan oleh Mek..kene bleber...padan muka!!!!





Ensemnyer mamat ni....

Di sebuah kg, tinggal seekor mamat yg sangat hensem, bergaya serta kacak..beliau yg dimaksudkan adalah...


Ensem bangat...kalau leh kidnap ni, dah lame den wat balik Kuantan swuh kawen ngan memey..sian memey..ditinggalkan pakwe beliau setelah die dibuntingkan....huahuhauhau

Diharap agar mamat di atas dapat mengambil peluang atas ke'available'an memey, yg sedang ketandusan kasih sayang setelah kehilangan permata hatinya, si "kus" (anak tunggal memey)

Tentang Dia...,.

Sapakah dia???dia adalah gerangan yg di bawah ni....


Hmm...tgh duk wat umpan mancing

hadiah utk abg ipar..dri gerangan yg di atas....

Ape best nyer memancing???

* pasai teknik ka?

* pasai hasilnya ka?

* pasai umpannya ka?

* pasai jorannya ka?

Arghhhhhhhhhh...itu hanya soklan yg bleh diberi kepada kaki pancing...

Pesanan buat zauji- slamat memancing di Tasik kenyir bulan 9 nnt..

Kekasih Gelap Mama Tiger..

OMG!!!!!baru aku pasan, tatkala gambor ni diamik, rupe2nyer ade bebrapa ekor anak kucing sedang membesor dlm perut Mama Tiger...setelah aku amati gambar di bawah...aku mula mngesyaki, Itam Putih gamoknyer kekasih gelap Mama Tiger...ish ishhhhhhhhhhhhh...rupenyer kat garaj kete umah akulah deme dating dan bercengkerama gamoknyer....sabo jelah hakuuuuuuuuuu

Eleh Mama, saje wat pandang tempat lain...

sedap landing woooooo...

Huhuhu...akhirnya pada tanggal 19hb 5 yg lepas, lahirlah...

:::


:::


:::


:::

 Boon

Lucky

Moon

Tom Tom

Hmm..bapoklah nakai skang ni deme sume...tggu brite hangat tentang kenakalan mereka di episod akan dtg....wakakaka

i- city di siang hari....

hmm..entry kali ni pasai i-city..disebabkan kami laki bini i malas nk pi i-city di mlm hari..maka kami mngambik keputusan utk pi sana di siang hari!!!

bapokkkkkk behnyer..hambik ko, kuor bhs tnganu aku..xdok beroghang...kepala otak x sakit, parking banyok...cume kekurangannyer, lampu xdok arrrr...kah3....mmg aku dah tau perangai hb, die paling x suke pegi tempat yg ramai org gitu..cukuplah aritu skali kami pi i-city waktu mlm, gilak arrrrrrrrrrrr...jem x hengatttttttttt...

walaupon nmpk mcm klako jer gambar2 di bawah (sbb pokok xde lampu)..aku suke, sbbnyer dapat spend masa ngan hb jenjalan wooooooooooo..dating beb....walaupon aku ase lah kan, ramai mata yg memandang tu, ingt kami kapel kut...ahakss..prasan mude!!!!!

walaupon siang, cntek gak kannn

saya penjaga pokok ni...lalalala

"kami"

yg paling menarik phatian aku...robot ni...

Pastu plok, aritu MIL, FIL and SIL aku dtg shah alam, hb aku kenelah jugak meredah jam pi i-city..kah3....aku plak duk kat umah, jage opah...slamattttttttttt.......pastu siap kne bayor plok kalau nk masuk RM10...huhuhuh

Penang oo penang...

Ntah berapa kali doh aku menjejakkan kaki ke penang tahun lepas n tahun nie...target utama nk jumpe MakLang ...(atas sebab2 tertentu...alaaa..ape lagi..gi 'serah diri' arr kat Maklang utk di TVS...)

Sperti bese..musti nek flight, sbb masg2 nk sampai awai, pastu plok nk balik jumpe hb masg2 pon nk cepat gak...maklumla..masg2 windu bangat sama hb..at first, kami berlima yg nak pi..tapi, atas sbb tertentu, our frens, lalaa n ima x dapat juin kami...

pastu plok, terdapat cite yg mmg agak menggeramkan kepala hotak kami..kami TERLEPAS FLIGHT!!!!!! gilak arrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...padahal kami dah check in sume dah wei..mmg @#%&^*& punyer airasia...kami duk tercongok tggu kat boarding gate tu, xde plak deme wat final call...last2 demi semangat yg waja..kami beli tiket lain plok..budussssssssssssssssss...

Inilah wajah2 kesayangan hamba...kui3...aku paling ngeri tgk gambar kat bawah ni...


Bh ngan Kak Ena

Agak blur gambor ni...wow..sgt suke gambar ni.,aku nmpk kurus..kah3

Bh sedang menyiapkan keje opis...setelah die selesai di'tvs' oleh maklang

Me & Kak Ena

I like this photo..walaupon hnya menggunakan DSLR cap SE, efek bekground sgt cantekkkkkk..ahakss

 Say "NO" to pisang..No..No..No...

Lauk tghari kami...

Hmm..baru aku perasan, gambor Float xde..pada Kak Ena asenyer..maaf Float..ape2pon, kau di hati kami..thanks for everything, bebeh!!!!!!!!!!..jasamu dikenang!!!

Setelah kami slamat mendarat kat LCCT, masg2 pulang dgn misi, visi yg baru...GAMBATE!!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...