22 Mar 2011

Penyu menangis siapa yg tau, Koi nangis ade sape ke yg tau....

Hmm..ntah nape mlm ni, ase sunyi..ase sedih...ase macam2...aku tau aku kuat...Aku tau Allah xkan uji seseorg melainkan Dia tahu hambaNya tu bleh hadapinya..air mata berjurai2 x henti2......:sob sob:

Takdir Allah terlalu misteri...Aku tau Allah uji sbb Allah sayang aku..Maybe aku x dapat apa yg aku nak,dlm bentuk apa yg aku nak, tapi aku dapat hikmahnya dalam bentuk yg berlainan...Aku ada suami yg baik, tempat tinggal, makan, minum, pakai yg cukup...Alhamdulillah...

Teringt pula isi kandungan dalam Majalah Solusi...Allah uji dan Allah balas kesabaran seseorang tu dgn sesuatu yg lebih baik..sekiranya kita pandang dgn mata hati....Ya Allah, jadikanlah aku hambaMu yg sentiasa redha atas semua ketentuanMu..

Andai kata, aku x berpeluang memiliki apa yg aku ingini sekarang, tabahkan hatiku Ya Allah...

20 Mar 2011

Really appreciated it....

Hmm..entry kali ni, koi nk dedicate khas utk hubby tercinta, Mr Mohd Taufiq....kat cni, koi leh tulis macam2, sbbnyer hb mmg jarang skali nk bukak belog koi nie..jadi koi nk tulis kaw2 punyer...hihihihihi....

Arini ase terharu..terharu??sbbnyer hubby masakkan bekfes..mungkin korang yg baca nie ase biase jer, but utk koi, ia amat2 bermakna...slalu mmg koi yg akan masakkan utk hubby, sbb kami kan pjj..so, as a wiken wife, koi ase koi patut jalankan tggungjawab sehabis mungkin utk hubby..dats y, hb mmg jarang masakkan...tq mimi..

Arini CD1, so..dgn cramps, backache sume lengkap ler...tersedar pagi sbb dengar hb wirid pas solat subuh..bangun trus pi mandi, sementara hb pi masakkan bekfes..menu pagi tdi..nasik goreng..cedapppp...

Pas makan, hb tolong urutkan belakang...almaklumlah, kalau time AF gni, bese koi lalui sorg2 kat temerloh..sakit2 ko tggung ler sendri..xde sapenyer nk tolong gosok sume...kalau x silap, x sampai 5 kali koi sakit senggugut bile bsama hb dalam sepanjang 2 tahun lebih perkahwinan kami..

Petang semalam, pi jumpe darlaa..amik selimut Kak Ena..Hmm mesti Kak Ena skang ni dlm flight..all d way from beijing...yayayyyyyyyyyyyyyy...dapat FM...alamak, dah terlarik topik..cop cop..kembali ke pangkal jalan semula..hihihi..pas jer jumpe darlaa..hb nk bawak jalan2 kat Sri Alam, taman pertanian...tapi tersesat jalan..huhuhu

Pastu last2 pi i-city..hahahaha...syiokkkkkkkkkk..reduppppppppp...x ramai org..kah3..baru kul 3.30ptg...ase cm pi hanimun ngan hb...kui3...ingt nk masuk kat snow walk..tpi...atas sbb2 tertentu, x jadik arr...petang smlm patutnyer ade show dora the explorer..hihihi...

Balik dri i-city, singgah beli apam balik...pastu sggah gi kedai, beli barang2 dapur nk masak...pastu, balik umah....

Sampai kat umah, hb pasang MP3 wali band...klakar jugak bidio klip diorg..nak2 lagu Yang...hihihi..tapi, yg wat terharu bile time lagu Baik-baik Sayang...dah ler mmg koi suke lagu tu, hb nyanyikan sambil gosok2 tangan koi...hadoiiiiiiiiiiiiiii...mau menitis air mata nie...tulah...sbb duk jauh2..masing2 kne pandai jaga diri...ase cm kene jer ngan lagu tu...


Lirik "Baik-baik Sayang"

Aku tak ingin kau menangis bersedih
Sudahi air mata darimu
Yang aku ingin arti hadir diriku
Kan menghapus dukamu sayang

Karna bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengarkan aku

Hanya satu pintaku untukmu dan hidupku
Baik baik sayang ada aku untukmu
Hanya satu pintaku disiang dan malammu
Baik baik sayang karna aku untukmu

Semua keinginan akan aku lakukan
Sekuat semampuku sayang
Karna bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengarkan aku


P/S: Koi tujukan lagu nie, khas buat hubby tercinta..muahs muahs muahs...

4 Mar 2011

fertile focus....ovulation microscope..

hi sume..entry kali ni, koi nk cite pasai fertile focus..fertile focus ni adalah alat utk check air liur utk mengetahui samada nk dekat waktu subur atau x...bentuknya kecik jer, cm lipstick...kite letak air liur kite kat kanta tu...n tggu kering..bile dah kering, baru kite tengok..

kat cni, koi dapat carik kat youtube macamana nk gunakan ovulation scope nie...

 kalau korang perasan die amik air liur yg kat bawah lidah...nape agak2 nyer..sebenarnya die amik dekat kawasan yg dekat ngan kelenjar air liur iaitu sublingual gland...

tatacara nk tgk test:

make sure klu bleh pagi2 pas korang bangun tdo tu utk test..
kalau korang x sempat, waktu bese2 pon bleh..tapi pastikan 2-3 jam sebelum test, korg x makan, minum or berus gigi okies..takut interfere wif result..


 yang ni koi punyer...comey jer..cm lipstick..letak dlm purse..bleh dibawa ke mana sahaja..wahhhh..leh wat iklan nie..

pattern yg kita nk tgk adalah...

- ferning type..korg penah tgk x iklan fernleaf dlu..yg daun cm kat pokok tu...paten gtulah yg kite nk tgk...

koi dah pkai dah fertile focus ni..ternyata koi dapat tgk ferning type ni...perghhh..memg bertepatan dengan graf bbt koi skali...ferning type ni terjadi disebabkan oleh pengaruh hormon estrogen...kan mase kite nk ovulate, hormon yg akan bertindak balas adalah estrogen, di samping hormon penting iaitu luteinizing hormone (LH) kan..LH utk trigger ovulation...

koi dapat paten ni 2 hari lepas..arini dah x dapat paten camtu...suhu koi arini jauh...bile bace2, betullah..bile kite dah dapat tgk ferning type nie, bermakna within 24-72 hours, kite akan kemungkinan ovulate...

kelebihan kalau kite gune fertile focus ni, ia boleh digunakan sampai bile2...x macam OPK (ovulation predictor kit) strip..yg gune urine tu..dah ler lepas pakai kne buang, mahai plok tu....pastu plok, rumit...kne tadah urine bla bla bla...yg fertile focus ni, pas gune basuh jer..


arini koi dah day15...day13 n day14 koi dapat ferning type...mmg sebijik cm daun wei..lagi clear dri gambor yg atas tu wei....perghhhhhhhh..siap tunjuk kat hb plok tu...hb pon tgk same...jadik..kemungkinan koi dlm fertile phase skang...jeng3...


ooo..lupe nak bagitau kat korg...nk beli barang ni, korang leh search fertile focus...k, kat web nie, jual fertile focus gak..iwantababy.com.my..

feel free to visit the web..web ni bagus coz die ade jual brg2 utk ttc...korg jgn salah paham, koi xde kne mngena langsung dgn kedai online ni...nadaaaaaaaaaa.........hnya kebetulan waktu search, terjumpe web ni..harganya dlm lingkungan rm120...

banyak jenama sebenrnya microscope ni...alaa..cm henpon jugak...ade norkiah, sony ericsson dll kan..mcm tu jugak ler benda alah ni..kih3

k, selamat mencuba..sekian pesanan penaja..

kemeren hailen part 4- bharat tea plantation

haaa..yg ni koi suke..sbb ini tujuan asal nape koi nk pi sngat kemeren..sbbnyer nk pi pgg pokok teh..sian koi..setelah umor dah nk masuk 29 tahun baru ler nk merasa..kah3..



hehehehe..pueh hati koi....sejuk gak...hm tpi org kate dlu lagik sejuk kemeren nie..tapi koi xleh nk kate arr...maybe dah jadik kureng sejuk sbb dah bnyak sgt dah bukit ditarah....adusssssssssssssssss



kemeren hailen part 3- butterfly garden

hahahahaha..entry seterusnya..pi kat butterfly garden..kih3....tetibe ase cm rombongan skolah rendah plok..kah3...lawak2...

En hubby ber'posing' plok kat ctu..tetibe ase cntek plok gambor ni..pandai sgguh sape yg snap gambar nie...bgus betoi budaknyer..huahuahuahua



peace no war, bebeh.......hahahaha..en hubby seperti kanak-kanak riang..kih3...



wakakakaka..mmg syiokkkkkkkkkkkkkkk....


kemeren hailen part 2- jalan2 di kea farm..penjual sayo kah aku????

k, sambung balikkkkk.....part ni, koi nk cite pasai ektibiti yg kitorg wat kat kemeren..yg ni kali ke2 koi pi CH...officially as a wife ler..dlu waktu pi mase jadik tunangan org..auwwwwwwww...

hmm..kitrog pi jenjalan banyak tempat..gi butterfly gardens, gi bharat tea plantation, kea farm dan macam2..dan yg paling banyak pi adelah kea farm..hahaha..sbbnyer bnyok plok ler yg ngirim brg..wes..i nk pi hanimun okies..korg ingt koi nie tukang jual sayo ker..ceittttt...kah3...koi gurau jer...


cedapnyer buah limau beso tue..yum yum yum....

en hubby duk kelek barang..hahaha..ini hanya sebhgn shj..diulangi..sebhgn saje....adoii..penuh viva koi gnie..ahaks..klu bawak alza, mau penuh gop nie..aiyakkkkkkk



alaaa....senget plok gambor..lantok arr..pandai2 arr korg teleng..kah3...

pastu, koi beli pokok lada warna ungu...adiah utk jiranku, kak zan, bonda n mak ba kat kg...cewaaaaaaaaaaaaahhh

kemeren hailen part 1- rumah peranginan persekutuan

hi everyone...

i'm bekkkkkkkkk...embekkkkkkkkkkkkk..wakakaka..sorrylah..lame x hapdet...jari jemari ini maleh plok nk menjalankan tugasnyer...kih3..

k, koi xnak ckp banyak..entry kemeren ni, koi letak gambar2 jelah ek yg banyak..

b4 that, biar koi story mory sket pasal trip pi kemeren tu hari..kat kemeren, koi duk kat umah pernaginan persekutuan..disbbkan gomen staf dptlah merasa duk ctu...

inilah berupa pintu masuk ke bangunan utama..kire agak sesat gak ler..kah3..lawak2..credit to kak miah n hb beliau atas direction yg diberi..kui3


korang teka, brp rega bilik ni semalam..hahaha..hanya rm25..coz kami amik, bilik biasa jer..klu ikut plan asal, kami nk amik yg apartment 2 bilik, tpi fully booked dah..so, yg ni je yg tggal...

puas hati gak ler..coz kami pi laki bini 2 org jer...ini, klu dtg ngan anak2 -3 org pon bleh sumbat ni..korg just bawak toto sendrik jer...


siap ade arah kiblat lagi..hahaha..encik hubby tgh duk solat, koi plok duk tgkap gambor..hampeh nyer bini...wakakakaka..

kemudahan yg ade..small fridge...i loike..tmpat sidai baju, n sejadah...

k, pasni gambar yg 1st koi akan tgk mase mule2 masuk hotel or tmpat menginap



haaa....ni lah toilet nyer...orait ler..siap ade gmbor koi terselit plok...sabo jelah hakuuuuuuuuuuuu


haaaaa...kettle pon ade..cwn pon ado...kah3..tapi, toaster tu, kitorg bawak sendrey okies...hahahahahah...korg bawaklah 3 in1 skali..hikhikhik...

hmm..sekian utk entry penginapan...utk part seterusnya..tgguuuuuuuuu



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...