28 Jan 2012

Kuching Trip - January 2012

Di sini den nk kongsikan pasal trip ke Kuching pada awal bulan ni...Den, hb, PIL...kami mmg dah niat nk bawak PIL gi jenjalan..trip ni dah dirancang bulan Jun 2011 lagi...ingat nk tunda tiket, tpi apakan daya x bleh...maklumlah, den baru jer pas S&C, opah lak baru jer meninggal...last2, terpakse gak ikut tarikh yg sebelum ni...

Day 1

Pas jer landing di Kuching, kami trus jer ke hotel penginapan kami di Sekama..mase sampai tu agak terkejut arr..sbb indah khabar dri rupa..dlm agoda.com tunjuk punyerlah lawaa..plak tu, kami dah tempah utk 2 mlm, dah siap bayar sume..ape nk dikate..duduklah jugak kat situ...ptg tu, trus jer kuar utk ker waterfront...

Di waterfront, kami jenjalan kat sane..pastu hb ajak naik bot utk jelajah sepanjang sungai..bayaran adalah RM20/person..







Ms tgh ronda2, pemandu bot pun byk berceritalah..plak tu, bleh plak diskas pasal tmpt mancing ngan hb..sabor jelah...hmm, pastu den tanya, mane nk cari kedai jual kek lapis sarawak yang popular tu..die ckp, kat seberang ni jer...Kek Lapis Dayang Salhah...kalau dri waterfront, ade bot penambang, rega rm0.50 kalau nak ke seberang..Ape lagi, mase hala nk balik tu, minta pemandu trus dropkan kami ke seberang..ahakssss..x payah naik penambang..hala balik jer kami naik penambang..kui3...

Lepas borong kek lapis, kami pi makan and kami singgah kat Parkson...pastu kami pon trus balik ke hotel kat Sekama...and trus wat keputusan utk gugel carik hotel yang berdekatan ngan waterfront..senang sket nk carik makan...last2 dapat ler penginapan di Harbour View Hotel..mujur ade kosong..hohoho...esoknyer pagi2 trus check out and pi register kat Harbour View Hotel...


Day 2

Pagi kul 8 lebih, kami check out and trus menghala ke Harbour View Hotel..pi register and trus breakfast kat hotel jek..pas breakfast, hb tanya kat kaunter pasal nk amik teksi ke Sarawak Cultural Village...pastu, receptionist tu ckp, diorg mmg ade wat trip trus dri hotel ke sana, pegi -balik sorang + tiket masuk adalah RM80/person...tiket masuk RM60...so, trus jek bayar utk kami berempat...by pukul 9.15am, van dah sampai...

Perjalanan ke Sarawak Cultural Village amik mase dlm 30-45minit jugak ler...sampai tertidur2 haaa dlm van..ahaksss...
















Hehehe..nampak x MIL den duk menari tu..hikhikhik...den malas nk join, just jalan2 jer...kitorg balik dri KCV dalam pukul 1.15pm..check in bilik kat HVH, rehat dan yg yg paling penting zzzzzzzzzzzzz..hikhikhik...ptg tu, PIL pi dating 2 org jer, kami x ikut..hahahah..malam jer kuar same2 pi dinner...hehehe....

to be continued.....

22 Jan 2012

Muhasabah Diri...Bacaan Dlm Solat


Hmm, dah berapa lame kite hidup???dan berape lame kite dah solat???Pernahkah kite ttggalkan solat???Tepuk dada tnya iman...

Arini nk share sket pasal bacaan dlm solat...kalau boleh bile kite solat, kite tahu apa yg kita baca...Jom kite tgkatkan ilmu, tambahkan amal...

Allahu Akbar
Allah Maha Besar

Doa Iftitah
Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya. Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang. Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi, dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik. Sesungguhnya solatku, Ibadatku, hidupku, matiku adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam. Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.

Al-Fatihah

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.
Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.
Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.
Yang menguasai hari pembalasan.
Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan.
Tunjukilah kami jalan yang lurus.
Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.

Bacaan Ketika Rukuk

Maha Suci TuhanKu Yang Maha Mulia dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika bangun dari rukuk

Allah mendengar pujian orang yang memujinya.

Bacaan ketika iktidal

Wahai Tuhan kami, bagi Engkaulah segala pujian.

Bacaan ketika sujud

Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika duduk di antara dua sujud

Ya Allah, ampunilah daku, rahmatilah daku, kayakan daku, angkatlah darjatku, rezekikan daku, berilah aku hidayah, sihatkanlah daku dan maafkanlah akan daku.

Bacaan ketika Tahiyat Awal

Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah.

Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya.

Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.

Bacaan ketika Tahiyat Akhir

Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya. Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim. Berkatilah ke atas Muhammad dan atas keluarganya sebagaimana Engkau berkati ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim di dalam alam ini. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.

Doa Qunut

Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki. Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau sejahterakan. Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin. Berkatilah hendaknya untukku apa-apa yang telah Engkau berikan padaku. Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan. Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan, dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau. Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu. Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi. Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau. Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan. Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau. Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera keatas keluarganya dan sahabat-sahabatnya.

3 Jan 2012

Learn Live Hope


Wishlists for 2012...

Ya Allah..permudahkanlah segala-galanya bagiku..

Bile duk sorang2 gni, macm2 bende bermain di fikiran...jgn den meroyan plok di kala berpantang ni sudahlaaa...hahahaha..

Apa yg aku nk wat pada tahun ni...

i) Kuruskan badan - <60kg...ahakssss..yg ni payah nk buat, tpi yg nilah yg paling utama...

ii) Ubah imej - masih berfikir, imej mana nk guna..yg penting, tutup aurat tpi nmpk lebih profesional...maklumlah, siyes ckp baju den asyik rotate yg same jer dlm seminggu..buhsan..pastu i kje xde mekap2..bukanlah bermakna den nk bertabarruj..tpi cukuplah pi kje, org x nmpk pucat lesi jer, bibir kering..

iii) Kemas meja kat opis- keje dgn lebih sistematik..nk wat SKT, ABM awal2..so, xdelah kelam kabut..pastu nk tetapkan buku-buku khas utk agenda2 tertentu...oh nooo...terbayang tahap ke'busy'an nanti.yg penting "redah jer"

iv) Pegi honeymoon trip at least 4 bulan sekali ngan hubby.. - eventho 2 h 1 m, nk pegi jenjalan jugak...den plan, nk pegi Kuala Tganu, Tioman & Cherating...13hb ni trip pi kuching, but i take that as family trip sbb bawak org tua..nak daring lbih2 kne control, lagipon tgh berpantang...kui3

v) Beli rumah

vi) Baby 2012.. - ntah ler den nk isi ni as wish list or x..pas m/c ni, ase trauma plak...kengkadang ase cm xnak fikir..tpi kne fikir jugak..nway, just put it as last wish..ntah laaa...ada rezeki, adalah..tpi xnak meletakkan ni as beban plak...just go with the flow..

1 Jan 2012

Pengalaman S&C....


Hi sume...bertemu kembali kite yer..hik hik hikkkk...

Kat sini, den nk cite pasai pengalaman 3 hari 2 malam berada di wad dan seterusnya pengalaman s&c(suction & curretage)..huhu..alkisahnyer, den check in kul 8.30pagi 29/12..huhuhu..cm check in hotel plak ek..

huhuhuhuhh....cm beselah..cucuk branular, amik darah sume..pastu makan..kah3...sedap gak makan makanan spital..nurse and doc pn baik2 jer...pendek kate besh arr.

petang tu, jumpe doc bius, terangkan pasai bius..den kne GA, a.k.a bius penuh..x sedor lah mase s&c tu nanti...hubby sampai mase den tgu turn nk jumpe doc...huhuhu...bile nmpk hubby je, ase legaaaaaa sgt2...pas jumpe doc tu, hubby balik umah, n setelkan urusan die..kul 5 nyer plk die akan datang..huhuhu

pastu malam tu, kne amik darah sekali lagi utk test renal profile, sbb darah yg diamik paginyer telah tergumpal..ceitttttttt...pastu kne masuk ubat nk swuh berry, pendek kata nk swuh kosongkan usus ler...pengalaman yg klako, masuk 1 jer, dah terase, plak tu, nurse masukkan yg ke2..mencicit2 den blari masuk toilet..kah3..

30/12..uwaaaaaaaaaaaa tatuttttttttttt....den turn ke4...1st case, BTL..nk ikat peranakan..2nd case, s&c for 2nd time...2nd time, babe...casenyer sbb x abis kuar mase s&c pertama...uwaaa....3rd case...same cm den...mase nurse ckp, "puan, siap sedia yer...pasni giliran puan"....mesej hubby, swuh cepat dtg..last2..nama den dipanggil...hubby x sempat dtg sebelum tu...uwaaaaaaaaaaaaa...

pengalaman yg x dapat dilupakan....masuk dewan bedah..pindah dri katil ke katil ke katil bilik OT...takutttttttttt...dicucuk ubat ...diberikan oksigen...last2...zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

sedor2 jer....bunyi tut..tut..tut...pastu terpandang katil sebelah..aikkkk..ni macam tempat den mula2 diletakkan mase sebelum masuk bilik OT..nape plok, duk sini lagi..aiseyyyyyyyyyyyy....pastu teringt nk pndang jam kat dinding...eh....dh kul 12.05 t/hari....tdi asenyer nk dekat kul 11pagi..pastu ade nurse dtg, tnyer kat nurse.."nurse, dah siap blom?"..nurse jwb, "dah siap dah"...ha....yahoooooooooooooooooo....dlm keterujaan dek kerana dah siap di"s&c"kan..tetibe terase kat tgn kanan, ade wayar..eh..wayar ape plok ni..rupe2nyer, kne branular belah kanan jugak..oh nooo..drip 2 2 belah tangan...

dekat kul 1 baru staf dtg amik....hehehe..sampai jer kat ward, sebelah kiri den masuk air, belah kanan masuk pitocin, utk kecutkan rahim dah kuarkan darah....huhuhuhuhu...

pastu, yg beshnyer........mak aka sinar (kawan forum ttc) dtg melawat..beshhhhhhhhhhhhh.....maka die telah melihat keadaan den yg serabai..pastu sembang2...hubby dtg, pastu kak sis dtg...ape lagi...tolong den tukar baju sume arrrr...berjejerrrrrrr darah kuar...

thanks, mak...atas buah2 yg diberi, kunjungan yg sgt2 berharga..thanks kak sis, sbb tolong den bersiap...

31/12...hari yg mendeborkan jugak....sbb hari tu adalah utk repeat scan, utk tau whether cuci abis or x....pagi2, kak miah dtg, bawa tosai n capati.yahoooooooooo..cedapnyer...pastu dlm kul 10 lebih,doc dah dtg, pas2 scan, alhamdulillah.......complete cuci........yayyyyyyyyy..leh balik...

dapat mc seminggu..........dan alhamdulillah, hari ni 1/1/12...darah dah spotting jek...balik shah alam utk berpantang.........

di kesempatan ni, den nk ucapkan terima kasih kat kawan2 yg bertanya khabar....sayangggggggg korang....pastu nk ucapkn ucapan terima kasih x terhingga buat hubby tersayanggg, atas penat lelah, pengorbanan yg x berbelah bahagi menjaga diri ini..huhuhuhu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...