12 Feb 2011

Menghilir Di Sungai Pahang...by Roslan Madun..besh lagu nie


MENGHILIR SUNGAI PAHANG
Menghilir di Sungai Pahang
Singgah bermalam di Pasir Tambang
Tempat sejarah pahlawan terbilang
Mara Tok Gajah ke medan perang

Menghilir di Sungai Pahang
Sampailah pula di Pulau Tawar
Tempat lahirnya Pahlawan Mat Kilau
Makam DiRaja abadi di sana

Menghilir di Sungai Pahang
Janganlah lupa Kuala Semantan.
Lubuk Terua dalam ingatan
Bersimpang siur tombak pahlawan

Menghilir di Sungai Pahang
Kampung  lah Chenor melambai mesra
Lagenda Pahlawan Bukit Segumpal
Tersemai baktinya di Inderapura

Menghilir di Sungai Pahang
Kiri lah kanan cantik menawan
Sampai ke Chini tasik misteri
Penuh riwayat cerita rakyat

Menghilir di Sungai Pahang
Singgah di Pekan Bandar DiRaja
Jangan lupa Pulau Tioman
Negeri Pahang penuh perjuangan


P/S : perghh...i loike the susunan music, diselit pule dgn alunan seruling.........mmg x jemu dengo..

11 Feb 2011

Makwe Koi...Lagu Org Temerloh


Hahahaha..korg penah x dengar lagu nie..lagu ni adalah lagu org Pahang..kih3...especially daerah temerloh..enjoy the songgg...

Lirik lagu Makwe Koi

Alkisoh bemula ceghite
Seingat kawan peghentan deghejoh lime
Ati koi berkenan dekat anok daghe
Wei anok tok lebei namenye Nine

Makwe koi.............
Pukui satu abih sekoloh
Tok lengoh-lengoh teghuih balek ghumoh
Teghuih pegi mandi lepaih ter kene ngaji
Sura nempuh rumohnye buoh hati


Makwe koi............................

Nine Nine Nine
Nine Nine Nine
Nine Nine ni makwe koi
Suke sangat kome beloh petang
Main konda kondi ande yg main tayang
Keknye kawan kecor main pondok pondok
Nine jadi emok koi jadi bapok
 Makwe koi................................


Jenuh bertughut baghu nok balek
Buat tok cakne sebak tengoh ghalik
Bedeghui ke sungei teghejun ghamei ghamei
Nine pulok cuok mandi becedok
Makwe koi.......................................


Memang banyok kenangan manih
Ceghita hei kampung tak mboh habih
Bekubang dalam paye kendughi kendaghe
Koner je koi pegi
Nine sokmo ande
Makwe koi...................................


Ndok tak ndok bepisoh jugek
Koi caghi ilmu nun di bando sane
Kala luluih tinggi masuk universiti
Ceghohlah mase depan Nine suke ati
Nine Nine Nine
Nine Nine Nine
Nine Nine ni makwe koi


Nine di kampung blajo bagei gaya
Temasuk memasok menjait megheka
Bekei mase depan kala jodoh ande
Mintok mintoknye dan koi pinang Nine
Makwe koi...............................................


Sengkat ini dulu ceghite
Seingat kawan peghentan deghejoh lime
Ati koi berkenan dekat anok dare
Wei anok tok lebei namenye Nine
Makwe koi....................................

Nine Nine Nine
Nine Nine Nine

mancing ooo mancing...

hmm nk tnyer, hb korang suke mancing x...hb den ni plak, menjadi2 plok hobby nyer skang nie..nk2 plak dapat plok kwn2 otai yg minat mancing..ape lagiiiiiiiiiiiiiii

koi ni penah skali jer ikut hb pi mancing..tu pon mancing udang galah..tpi mmg bad day btoi aritu, sekor pon x naekkkkkkkk..kah3..sian hb koi...

bile plak die gi mancing ngan geng2 otai mancing die aritu, dpt plok ikan..punyerlah swonok die...tu yg buat ke'obses'an beliau utk mancing semakin menjadi2..ceittttttttttttt....

ape2pon, koi bersyukur, sbb die ade ektibiti, eventhough koi xde ngan die..xdelah koi isau plok, mane plok laki koi pegi...hahah..dah la duk jauh2 nie...koi tawakal je ler..alhamdulillah, so far, hb mmg terBAEKKKKKKKKK..2 thumbs up..

to hubby; selamat memancing..dan make sure dapat ikan yg besor2 okey, x pown menang contest ker...perghhhhhhhhhhhhh...yg penting kongsi 50-50 okies..kah3....

hb ngan ikan keli afrika 8.13kg..ape lagi..sukelah tu...



Happy Besday, Cinda!!!!!!!!!!!!!!!!!

Arini hari jadi Cinda, one of my TTC frens....wish u all d best, semoga Allah sentiasa merahmatimu...panjang umur, murah rezki (termasuk rezki anak sedozen)....


(sorry, cinda..gambar tu koi cilok dri FB mu...hehehe)

Happy Besday 2 u...
Happy Besday 2 u...
Happy Besday 2 Cinda...
Happy Besday 2 u...

Nah adiah besday all the way from temerloh..keh3


luse pi kemeren..yahoooooooooooooooooo

yessssssssssssssssss..setelah setahun merancang, akhirnya dapat jua koi nk pi CH lagik skali..last time pi mase tu mase baru pas bertunang...tu pon MIL and SIL ikut skali..plak tu, x tdo sane...

 kali ni kami pi sana as husband & wife..3 days 2 nites..will stay at Rumah Peranginan Persekutuan...

ni gambar2 mase kami pi CH 3 tahun lepas..huhhu..




Harap2 kali ni kami pi, dapat wat balik baby kemeren..kah3...........

8 dpo hapdet.pohpalihhhhhhhhhhhhhh...

Hahahah..pohpalih ler sgt...x betoi koi arini..

Hmm arini koi bgun pagi dengan runny nose n headache..gilakk arr..agaknyer sbb tdo terlalu lame kut..wakakaka..suhu pd hari ni, naik sket jer dri smlm 36.73..eniway, suhu ni adalah normal range suhu post ovu koi jer..xdelah yg menarik sgt...hhuhuhuhu...

                                                                     8 dpo= 36.73
ff stakat arini.....hahaha..korg nmpak kaler2 sampai ini hari jer...esok graf akan kembali spt bese..no more VIP okies..

Hmm...arini tghari (bru jer tdi), koi masak spaghetti bolognaise...huhuhu..tringin nk makan, so, bhn2 sume dah ade, ape lagi..koi antai buat ler tghari ni....

resepi spaghetti bolognaise....

1 peket spaghetti..amik spaghetti okies, jgn amik fettucini plok<-- itu khas utk carbonara style
2 labu bawang (potong dadu)
2 biji tomato (potong dadu )
5 sudu besar lada boh
tomato puree (tin kecik), koi gune jenama duchef
bebola ayam/ hot dog sket
oregano, setgh sudu teh
sos cili / tomato sket
minyak utk menumis
sedikit mentega
daging kisar (ayam or daging)
susu low fat (kotak kecik)-koi gune dutch lady
garam, gule secukup rase
air satu tin (gune tin tomato puree tadi)

Cra2 nk masak:

utk spaghetti tu, rebus ngan air + mentega + sedikit garam. kalau xde mentega, letak myk dlm sesudu teh
(nk bagi x lekat jer)..bile dah masak, lembut, toskan spaghetti okies..

utk sauce plok..masukkan myk, tumis lada hingga masak,
masukkan bawang..pas bawang dah layu sket,
masukkan dagg kisar tadi..lepas lenyek2 dagg tu, masukkan susu plok...
bile dagg dah serap susu tu..ala2 kering,
masukkan tomato puree, tomato dadu okies...
pastu letak bebola n hotdog
pastu letak sos cili , tomato sket..
pastu letak garam gule, secukup rase
last taburkan oregano...
pastu plok, koi saje masukkan daun sup..wat2 ala2 tradisional sket..kah3..dan sebagai hiasan..

P/S : kalau korg cube, sile pass kat koi sket yer..hahaha


10 Feb 2011

7dpo temp spike...

Arini dah 7dpo...sekejap jer mase blalu..arini suhu mencacak naik........36.71...

Koi x tau ler apa yg koi ase nie...arini loss of appetite..koi mkn pau jer sepjg hari..ase cm malas nk mkn. tak tau nk makan ape..pastu plok, arini mood kureng sket...&%^%%&#Y*@#x....... (padan muke ko)..bukan korang yer..ini tempat luahan hatiku...jgn ingat ko tu pakar, ko tu bgus sgt..koi x heran ler..pangkat bukan leh bawak mati...(ko x layak duk dlm blog koi..ko dipangkah...uwekkkkkkkkkkkkkk)

sekian..........koi memang marah nie...

hmm, ni adalah koi nyer pic utk arini..enjoyy...


                                                                     7dpo = 36.71

graf bbt stakat 7dpo...

P/S: koi ni bukannyer baik pown, tpi koi ase klu si XXX tu, lagi teruk dri koi...

9 Feb 2011

6 dpo...hmmmm...imp dip or 2nd estrogen surge????

Hmm arini suhu koi turun 36.45...huhuhuhuhu..6 dpo arini...koi redha jer ape2 yg jadik cycle nie...moge ade sinar buatku..ceeewaaaahhhhhhhhhhhhhh

                      Aiyakkkkkkkkkk...semalam 36.61...ali ini, suda tulun wooooooooo...uwaaaaaaaa

graf ff setakat 6dpo arini...

Ape2pon, kite tggu esok cmne ek..harap2 adelah peningkatan hendaknyerr..aminnnnnnnnnn

sepraissssssssssss.....

Cube korang teka, upt sapakah ini...jeng3..ini upt koi yg wat, (yg kiri punyer tu)..koi sendrey tgk 2nd line naik...jeng3..........

                      kah3....ini pes taim, koi wat upt nampak 2nd line....depan mata bebbbbbbbb (koi eksaited sbb x penah menyaksikan sendrey)..ahaksss                        
                            
hihihi...mesti korang tertanye2 kan..hehehe..ini adalah upt kakak staff nurse kat opis koi..patut due peyet mase CNY aritu, tpi x dtg2...ape lagi..koi pakselah die wat upt, memandangkan die ckp die demam teruk mase CNY tu hari...benar tekaan koi..sesungguhnya ramalanku benar belaka...kih3..cm lagu kumpulan Umbrella plok....

                               Yahoo...congrats Kak Sis..May "Agnes" whom on her way dis October...

 Due date nyer bile dikira2 tadi, maybe 11/10/2011..Note to Kak Sis, so happy 4u..harap2 anak kite lahir October same2 ek..kah3..perahsantan koi ni...moge impianku jua menjadik kenyataan..

8 Feb 2011

5 dpo hapdet...

kuang3...arini dah 5 dpo..begitu cepat mase blalu...penatnyer ase arini..koi baru balik ajar tuition kat kg pengkalan jaya...

suhu arini, naik lagik 36.61...kalau range 36.6-36.8 adalah temp yang bese bile koi within luteal phase...arini dah 5dpo, means, kemungkinan 7 hari lagi, koi akan peyet..tapi harap2 nyer suhu kekal x jatuh2 arr dan x peyet..dan BFP...yeeeeehaaaaaaaaaa..

                                                                     5dpo = 36.61


                                                                         graf ff terkini...

Pasni koi nk continue men game Sim 3 yer...misi membesarkan 5 org anak...kah3..

7 Feb 2011

4 dpo semestinyaaaaaaa...

hi sume, disebabkan mata koi dah ngantuk (tpi dgn x sedor dirinyer x nak tdo lagi), koi hapdet arini nyer suhu okies...

arini suhu koi 36.44..makin bertambah dari semalam..arini ase sedikit tenderness kat tutttttttttt...pastu mild cramp..xdelah teruk sgt....

                                                     suhu pada hari ini, 4 dpo...36.44
graf ff koi..

k arr...koi nk pi titon dahhhhhhhhhhh..ngantuk giler.k, ape2 hal pon esok koi hapdet cam bese ek..insyaAllahhhhhh (koi bernasyid ala2 maher zain)..heheheh..

6 Feb 2011

Doughnut ooo Doughnut...

Semalam hari jadi adik koi..si bedah..yg ke 16 or 17 thun..alamakkkkkkkkk..koi dah lupe..hahah..mesti korg pelik, koi kan anak bongsu...heheheh..yg ni adik angkat koi..yg mak koi bela dari kecik, mak baapk die jiran sebelah umah jer...

Plak tu, pas wish kat die..mintak adioh plok...so, dengan paksa rela, koi janji nk blanjer die makan donut Big Apple..siap order lagi, mesti ade yg kiwi....

teringt plok donut big apple yg hazelnut tu...::yum yum::

     Inilah senarai donut-donut di big apple..sila pilih, pastu bayor sendrey okies...

So, pada Zubaidah..Happy Besday..Semoga berada dlm lindungan Allah slalu..Tggu Ijah balik Kuantan okies...Ijah blanje 6 jer donut..wakakakaka

Uwaaa..time balik ke temerloh

Hmm kejap je masa blalu..ase cm semalam jer hb amik kat stesen bas..arini dah kne anto balik..padahal koi dah 4 hari ada kat shah alam nie...so, seperti bese, kul 4.30 naik bas SE Super dari Shah Alam ke Temerloh..mujur ler tempat koi xde sape amik..kadang2 geram jugak, dorg ni ikut suke jer duduk x tgk no seat...mencikkkkkkkkkk...

Ni antara gambor yg koi snap mase naik bas...hahaha..encik hb sedang bersandar sementara menunggu bas koi jalan..huhuhu..cedih laa..korg bayangkan..inilah keadaan nyer hujung minggu koi, ulang alik temerloh-->shah alam...pjj...sian hb ku kne jalani hidup sorang2 sepanjang weekdays..koi ni sejak kawen (2 tahun lebih)x penah dapat duk skali tau....korg doa2kan kami dapat stay same2 okies...so, pada korang yg duk sama2 ngan hb, hargailah suami anda bebaik....at least korg dapat bermanja2 ngan hb korang, sbb duk serumah..jgn gaduh2 okies....

Inilah suami koi yg sedang menyandor dgn jayanya, sambil duk menunggu bas koi berjalan...uwaaaaaaaa..mizzzz u, mimi.....::sob sob::
(sambil lap ingus)








Hmm, dlm pejalanan plok, mule2 okey jer..tup2 pas trowong katt genting sempah tu, mak aiiiiiiiiiiiiiiiiii..kete bapok banyoknyer...so, koi pon snap sedikit gambor...hayatilah..inilah bahana kalau cuti panjang..semoge sumenyer slamat sampai ke destinasi...

     



3 dpo sudaaaaa...

Salam sume...arini koi nk  hapdet suhu terkini okies...pagi ni suhu koi dah naik..36.34



yahooo, means arini, coverline dah kuar(warna merah 36.12), dan koi ovulate day17..hmm lambat plok cycle nie..tapi xpe, asal ovulate sudaaa...

korang jangan bimbang, masukkan jer suhu dan maklumat2 yg ada, nnt kiraan nyer fertility friend buat sendrey..ingt, jgn bnyak sgt lompang2(x amik suhu), especially saat2 genting nk ovu tu tau...nnt ff pening nk kirakan utk korg..


                                                              graf ff koi stakat hari ni

so, dlm entry yg lepas koi bgtau pasai kiraan kitar based on fasa pre-ovulation kan, so, kiraan nyer:

fasa pre-ovu    : 16 hari
ovu (day17)    :    1hari
fasa post-ovu  :  12 hari (ini jangkaan koi okies, sbbnyer koi nyer usual dpo=12 hari)
                         29 hari

jadiknyer, kemungkinan cycle koi cycle ni adalah 29 hari...skang ni, koi dalam fasa post-ovu (dah 3dpo kan)

12 (fasa post ovu yg bese) - 3 dpo(stakat arini) = 9 hari lagi koi nk peyet........(maybe dijangka 16/2)

Yayyyyyyyyyyyy...sempat pi hanimun kat Kemeren 13/2 nnti..yeehaaaaaaaaaa

dan yg paling best, koi dah sihat..dah x demam...yeehaaaaaaaaaaaaaaaa..:praise to Allah:

5 Feb 2011

Pre-Ovulation, Ovulation & Post-Ovulation

Hi sume...(ceeewaaahhh..cm ramai jer yg bace blog koi nie)

Kat cni, koi nk kongsi sket pasai info pre ovulation(sebelum ovulasi), ovulation dan post-ovulation (slepas ovulasi)

Pre-Ovulation (sebelum Ovulasi) / Fasa Folikular)

Sebelum ni, koi dah kngsi cara2 nk wat graf kat ff (fertility friend) kan..setelah korg ber'istiqomah' membuat graf berkenaan, korang akan dapati ada fasa2 berikut (yang 3 ni) dlm graf korang..

Dalam fasa pre-ovu, hormon yg dominan adalah estrogen...suhu mase peringkat ni adalah rendah ye, kawan2 sekalian....kalau koi, suhu mase ni dalam lingkungan 36.0-36.3..Tapi, dlm graf yg koi letak ni, koi makan clomid..maka dgn semestinya suhu naik sket, dlm 36.1-36.4..sebab pengaruh clomid berkenaan..pada koi lah..xtau lah org lain camne kan..klu korg nk tau ade pengaruh x ubat dgn bbt korang, korg makan arr clomid..kah3..mintak perhatian, hanya dgn saranan doktor yer kengkawanku.

masa fasa pre-ovu ni, jenis cecair yg kuar (selepas peyet) adalah dry--> sticky (cam gam)--> creamy (cm krim, warna kuning2) --> egg white (EW)/ watery...(yang ni korang kene kejor / elak- sebab CM jenis ni subur). kalau EW dah kuar..maksudnya nk dekat ovu lah tu...

kalau nk tau macamane rupe CM, click sini

fasa ni bleh berubah2 yer....yang biase dlm literature (kalau dlm kitaran 28 hari) dlm 13 hari..kalau koi, berubah2..kalau elok, 13 hari, kalau die wat bengong, 22 hari pon penah..ceitttttt

kemudian...

Ovulation

Mase ovulasi ni, telur kite nk kuar ler tu, hormon yg bertggungjawab adalah hormon Luteinizing (LH). bile hormon ni ade, so, dia akan trigger folikel kite utk pecah dah mengeluarkan telur..jeng3....org kate 2 hari sebelum ovulasi dan sehari lepas ovulasi, adalah mase yg subur..mase ni cecair yg kuar adalah Egg white (cam putih telur mentah tu)...cecair ni dkatakan subur, sbb die leh wat sperma tahan lame, dan membantu sperm bergerak...kuang2...

fasa ovulasi ni kalau x silap sehari jer..1 hari...tadi pre ovu (13) + ovu (1)= 14hari kan..

Post Ovulation (selepas ovulasi)

Haa..dlm fasa ni, hormon yg bermaharajalela adalah hormon Progesteron ataupon kite panggil P4..huahuahua...fasa ni adalah fasa kite x subur..jangka masa dalam fasa ni adalah besenyer tetap...

dalam literature selalu ckp 14 hari...tapi kengkawan, x semua org same okies..koi nyer 12-13 hari je tau..

bese kalau den tgk line merah (tanda ovulasi) dah kuar kat fertility friend koi punyer, koi dah dapat jangka yg koi akan dtg peyet dalam tempoh 12-13 hari lagi pastu..hahaha..inilah kelebihannyer klu kite wat BBT...suhu koi mase ni dlm lingkungan 36.7-36.9...

Cube korang tgk graf koi tu, koi peyet 1st day, 3/9...nampak x ade koi tulis ctu, 1,2, 3....itu namenyer fasa Post Ovulation (atau kite kenali sebagai Luteal Phase-Fasa Luteal)..yang ini kite panggil dpo yer...Days Post Ovulation...

Dapat diringkaskan di sini yg koi nyer: (dalam graf di atas)

Fasa Pre-Ovulation (Fasa Folikular) - 15 hari
Ovulation                                         -   1 hari (ovulasi jatuh pada hari ke -16)
Fasa Post -Ovulation (Fasa Luteal)  - 12 hari
                                                          28 hari

dapat disimpulkan di sini kawan2 sekalian, even kite punyer cycle peyet 28 hari, x semestinya hari ovulasi jatuh pada hari ke 14 (seperti yg di war2 kan dlm literature), coz badan kite sume x sama..n dipengaruhi oleh hormon okies...So, kalau korang nk tau, betoi ke x, korang try ler sendrey..sendrey cuba, sendrey tau..lalalalalalala...

maksudnyer cmni, selagi suhu korang x mengalami "biphasic", iaitu naik tangga yang ke 2...cm kat bawah ni, korang kemungkinan x ovulate lagi tau..
                                           __(Post- Ovulation))___________________
                                          /
                                         / - yang berwarna merah ni bermaksud "biphasic shift"
                                        /
-----------------------------/
(Pre-Ovulation)

Cuba korang tengok hari ke 27, suhu koi dah start jatuh, means tanda nk peyet lah tu...kih3..kan betoi koi peyet, hari ke 29..so, jadilah 1st day balik...huhuhuhu :sob sob:

Tapi, kalau misalan, terjadinya "triphasic shift", iaitu naik tangga yg ke 3..haaaa, korang tgk2 lah..kalau die stay, berkemungkinan, korang dah terkene buatan suami anda..kah3..means, peknen lahhhhhhh..yahooooooooooooo...(itu yg ku tunggu slama ini)..hikhikhik..

                                                          _______________
                                                         / (Post Ovulation 2)
                                                       /- "triphasic shift"-probably-> peknen
                         _______________/
                        / (Post Ovulation-1)
                       /- "biphasic shift" - nk menunjukkan ada ovulasi
                     /
 ___________/
(Pre-ovulation)

Namun begitu, klu setakat Post Ovu -1 pon, kalau suhu kome tak jatuh2, ada harapan peknen jugak..InsyaAllah.......Go Go Chaiyokkkkkkkk

Koi sayang kawan2 ttc koi...

aloooo sume..kat cni koi nk share my gratitude towards my ttc (trying-to-conceive)..u know who u are....

kami mule berkenalan di forum Hamid Arshat..atau lebih dikenali sebagai HA..korang bayangkan, kitorg just kenai kat web, jadik cm kawan baik gitu...name pena koi dlm forum adalah sestra, ataupon ses...

mereka ialah...(korang jangan nk ngengade okies, nk jeles..koi randomised name korang sume..) yg penting koi sayang sume.....LUVS UOLS...



Lagu kat bawah ni koi tujukan khas utk korg sume...
(kalau nk dengar lagunya, dgr kat Mixpod koi yer)

Remember Me This Way by Jordan Hill
Every now and then
We find a special friend
Who never lets us down
Who understands it all
Reaches out each time you fall
You're the best friend that I've found
I know you can't stay
A part of you will never ever go away
Your heart will stay

I'll make a wish for you
And hope it will come true
That life would just be kind
To such a gentle mind
If you lose your way
Think back on yesterday
Remember me this way
Remember me this way
Hmm.. this way

I don't need eyes to see
The love you bring to me
No matter where I go
And I know that you'll be there
Forever more apart of time, you're everywhere
I'll always cares

And I'll be right behind your shoulder watching you
I'll be standing by your side and all you do
And I won't ever leave
As long as you believe
You just believe

fertility friend...

Koi dah janji nk cite pasai fertility friend or ff kan...

Meh cni, koi bagitau cmne nk daftar ff okies...

mule2..log on to http://www.fertilityfriend.com/

pastu, korang, daftarlah siap2 kat situ ek...

nanti akan kuar cmni tau...


Pastu, korang click dalam kotak kalender tu (diulangi, DLM kotak kalender okies), tarikh korg first day peyet..koi bagi contoh yg koi punyer okey...koi bagi example cycle koi nyer bulan november lepas...Koi 1st day peyet 26hb 11.

suhu den mase 26hb 11

CD 1 (26/11) - 36.46

Ini adalah bhgn primary, kat cni kne catit..

1- suhu , cm koi nyer 36.46
2- time amik suhu
3- cervical fluid (jenis cecair yg kuar) -kalau dah peyet, darah ler yg kuar kan..kui3, so, catit N/A (not available)
4- Menses/ Spotting - catit samada heavy ker, medium ker, light ker..
5 - Intercourse - xkan x tau kut..klu dah peyet, mane leh ehem2..pas peyet baru leh ehem2 okies...

korang pasan x, ade ruangan secondary, test, specific, dan lain2..korang click sendrey okey..masukkan maklumat dlm tu..



Bile korang dah masukkan sume maklumat, tekan SAVE okies..nnt akan kuar chart kome sume...


hari2lah korang mengadap bende ni yer..masukkan suhu korang okies...

korang pasan x, ruangan CM tu, ada kaler ijau...klu korang kuar cecair yg subur, iaitu watery dan egg white type, maka..kuarlah warna ijau..itulah time korang kne ehem2...

kalau korang tgk kat carta koi tu, koi start kuar cecair subur, adalah pada day12, 13, 14, 15, 16...yg tanda merah kat day16 tu adalah, tanda hari ovulasi koi...koi ovulate day16..

 Haaa, kalau bahagian cervical fluid tu, juga dikenali sebagai cervical mucus atau singkatannyer CM...ada 5 jenis (kat ff nie)

klu xde, dry ler tu
klu sticky - jenis melekit, cm gam
klu creamy - macaam krim arr, cloudy warna die
watery - kuar cm air..
egg white - macam putih telur (yg x masak lagi tu)

kat bawah ni contoh cervical mucus yg kuar okies...gambar cortesy of http://www.fertilityet.org.uk/fcg-page10.html


Basal Body Temperature....

Apa itu Basal Body Temperature??? Sebenor2nyer koi dah terangkan dalam kitab koi dalam forum Hamid Arshat yg lepas..tapi dek kerana forum tu dah tutup, kitab2 koi dah lebur kat sana..hampehhhhhhh...terpaksalah den tulis kat cni...uwaaaaaaa ::sob sob::

BBT adalah cara di mana kite amik ssuhu utk predict kemungkinan waktu subur...pendek kata, tatacara nk amik suhu ni secara ringkasnyer adalah...

1- carik termometer digital kat mane2 farmasi..koi  mule2 dlu gune termometer jenama watson..ade 1 titik perpuluhan, rega RM9.90..hihihi..skang ni koi berubah angin, gune termometer Omron Basal, rega dekat RM50..koi x hengat doh ler..korg jenguk2 lah sendrey kat farmasi ek

2- carik alarm clock..ape nk susah, korang setkanlah waktu korg bangun tidur wai2 pagi...klu koi, koi set kul 6 pagi...

3- Sdiakan pen and kertas kat tepi bantal..pastu letak skali termometer kat tepi bantal supaya senang nk capai..

Tatacara amik suhu badan...

Korang kan dah set jam nk bangun kul bape kan...so, korang tidurlah cm bese malam tu....

pabila locng berbunyi, kring kring kring (eh, cm lagu plak), korg pon bukak le mata tu, tangan trus capai termometer, on kan, masuk dalam mulut...(ketiak nehi he..nnt koi bgtau pasai apa x bleh)

Pantang bile nk amik suhu...JGN BANGUN (BERGERAK), JGN PI TOILET LAGI, JGN MAKAN,JGN EHEM2 NGAN HB (eleh, cmlah koi ni tak tau korg ni..kui3), JGN SEGALA2NYA..amik suhu dlu..alaaaa..keja[ jer..5 minit x sampai..

Pas termometer berbunyik, ikut korg ler, nk melompat ker, berlarik ker, makan ker, minum ker...layansssssssssssssss

Catit suhu korang tu kat kertas..Pastu, korang catitkan suhu tu, dlm bentuk graf..cam graf den yg kat ff tu..

Catit cmni...

CD 1 (hari pertama peyet) - 36.23
CD 2                                 - 36.18
dan seterusnya..hamboi2 kome, nk swuh koi catit sampai ke sudahnyer ker..ceitt..jgn harappppp..korg wat sendrey..kui3

koi senang, ff yg buatkan graf..kah3...

nak tau ape tu ff...tgguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Suhu arini dah naik..yuhoooo...

Al kisah nyer, pagi tadi cm bese, dlm keadaan mamai, kul 6pgi, koi amik suhu..yahooo..suhu dah naik 36.27...best best...:-)

Suhu arini 36.27...Koi gune termometer Omron Basal, die leh recover balik suhu yg terdahulu..plak tu, ade 2 titik perpuluhan, lebih tepat.jadik promoter jap

inilah ff koi setakat arini...tgk tu, dah 2 hari suhu naik..berkemungkinan besar arini dah 2 dpo, klu esok naik..yeehaaaaaaaaaaa

Kalau korang nk tau, inilah ape yg koi buat selama 1 tahun lebih ni..mengambil suhu badan utk tau waktu subur..Almaklumlah, koi ni pjj, susah lak nak detect bile2 waktu subur. So, dgn cara ini, senang arr nk predict, plak tu yg speselnyer amik suhu badan ni, kite leh tau bile kite akan peyet..dan seterusnya dapat tau kalau kut2 kite dah ter'mengandung'..wakakakakaka...

Entry pasni, koi akan ceritakan serba sedikit tentang tatacara mengambil suhu badan or what we called as Basal Body Temperature (BBT)...jeng3..(yg dah tau amik tu, abaikan jelah ek..) koi tau masg2 sume dah sifu2 nie...

Dlm 2 3 hari ni, koi ase nk demam x demam..hb pon x berapa sihat..sian kitorg..cuti2 pon x daqpat pi mane2..hb keje, koi plak duk kat umah jer, memasak, ber'belog', seterusnya meneruskan misi koi dalam Sim 3, iaitu, menambahkan bilangan anak dan menambah kekayaan..gilak arr...::dizzy::




4 Feb 2011

Impian Koi & Hubby

Hmm...diam x diam, dah 2 tahun lebih kami mendirikan rumahtangga..kami rindukan kehadiran 'junior' kami..ntah macamanalah rupenyer ek...

Sebbaik, hb jenis yg sangat2 penyabar..Sanggup harungi macam2 dugaan dgn koi yg serba kekurangan ni..klu diikutkan, dah bergelen2 air mata koi berderai, tpi hb sentiasa menyokong di sisi..thanks so much, sayang..


  Impian koi & hb..Alangkah besh nyer saat2 mengetahui upt +ve erk...Koi tau koi akan  laluinya..someday, somewhere...

Ape2pon, koi xnak sedih2..koi tau apa yang Allah plankan utk kami adalah yg terBAEK..koi redha atas sume ketentuanNya..yang penting, ALWAYS THINK POSITIVE...i know we'll make it!!!!!!!!



Plan kami yg akan datang nk wat iui..dlm bulan 4..nanti koi akan ceritakan sume pjalanan ttc koi pasni k...tgguuuuuuuuuuuuuuuu..& zassssssssssss..hihihi

Sakit belakang...

Aiyak...arini dah CD18...suhu 36.16..smlm 36.01..adelah peningkatan suhu sket..harap2 smlm la hari ovulasi.klu betoi, arini 1 dpo...klu betoila, lagi 11 hari nk dtg xxx...harap2 cycle ni suhu kekal tggi..hahaha..n mmbuahkan hasil..hasil ape..korg jawabler sendreyyy..

pastu plak, 2 3 hari ni, koi asyik sakit kepala, n ase cm x sihat badan..pastu blkg pon sakit....agak2nyer sbb x lepas nk ovulate kut..asyik nk gear up, x jadik2..wakakakaka..ramalanku semata2 shj..

tadi koi wat ticker kat daisypath..nk letak kat blog..tup2 tgk, dah dekat 2 tahun 4 bulan den kawen...cepatnyer masa berlalu.....ase cm smlm jer baru jumpe hb..

nk pulak, kat opis..ade sorg kakak PA ni, die ingtkan koi baru kawen..hahahaha...masih lomantik ckp di tepon..kih3...i loikeeeeeeeeeeeee...tpi yg penting, walaupon hb koi bukan jenis yg pandai romantikus nie, die adalah suami y terBAEK...i love him so much....

                                                                   Buah Hati Ku
    


3 Feb 2011

Jom main game!!! yahooooo

Adalah tersebutlah kisahhhhhhhhhhhhhhhhhhh...jeng3...koi dah terjangkit balik main game..gni sebabnyer...mggu lepas..koi balik umah mak kat kuantan...jumpe plok haiqal usyuk asyam..dah besor doh..byk ckp tuh...abes koi dikondemnyer mase dlm kete..ceittttttttt...


                                                          Haiqal mase kecik...so tiut miut...
Mummy die pi bli mentol lampu..so, koi n haiqal jek duk dlm kete..sambil2 menunggu dlm kete, adalah lagu..lagu tu koi x minat, so, koi switch ler kat lagu lain..almaklumlah..jenis suke nyanyi..termasuklah haiqal skali..since haiqal duk kat blkg, koi x taulah ghupe2nyer, die minat lagu tdi...

Haiqal  : Nape Aunty Pae tutup lagu tu..?(padahal koi x tutup, koi tukar jer..beselah..ayat budok x cukup umo..hikhikhik)

Koi     : X besh arr, Haiqal...Aunty Pae nk nyanyi lagu nie...(dgn harapan Haiqal akan setuju nk nyanyi ngan koi)

Tapi, gni plok die jawab...

Haiqal  : Adik xnak lagu nie..haaaaaaaa..nnt bgtau Mummy, Aunty Pae tutup lagu Adik...

Koi, sambil terpinga2....

Koi      : Sabo jelah hakuuuuuuuuuuuu..Mu blajor mane ni haaa, nak men ngadu2 nie...kah3....

Maka, dgn tak relanya, koi menukor balik lagu die suke nk nyanyi tu..aiyakkkkkkkkkkkkkk...budak umo 3 tahun sudah pandai kondem....

Pas Mummy masuk kete, ape lagi...koi pon bgtau arrr kisoh tdi..tergelak besor kitorg dlm kete..hampehhhhhhhhhhhhh.....

Pastu, kitorg menuju ker East Coast Mall..dgn harapan kunun2nyer nk donload game dlm henset...tapi hampehh..satu kdai pon xde yg offer servis tu..ceitttt...Last2 menapak kat Kuantan Parade..service 2 thumbs up!!!!

Maka, kitorg pon singgah arr tgk2 kdai game..mak ai..Haiqal plak nmpak game yg Mario tu..ntah ke ape bende namenyer...mule start ngamuk arrr kat kedai tu..maka terpakselah Mummy terbang RM150 utk blikan game tu..sambil2 toke tu duk terang2 function kat Mummy, koi pon belek2 arr game...tup2 nampak game sim 3..ape lagiiiiiiiiiii..koi grab arrrr...ahaksss...


                                 Haiqal yg tgh syiokkkk men game......x tgk kiri kanan doh..aiyakkkkkkk

Sejak itu, mulelah ke'antu'an ku main game..oh tidakkkkkkkkkkkkkkk


wakakakaka...bende nilah yg koi hadap pas balik keje..silap aribulan sampai pagi tu.....gilak arrr

Tgk tu..koi ade anak di alam maya..kah3...walaupon pada hakikatnyer, koi tgh trying to conceive skang nie..sedikit sebanyak mengubat kelukaan ku ini..huk huk..jiwang plokkkk...tgk tu, ade anak 2 pompuan n sorg lelaki...kah3...

Korang doakanlah koi dapat anak betoi2 ek..dah lame koi kawen ni..uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....::sob sob:: (sambil lap ingusss)

ini plok mase kitorg jalan2 kat ECM...punyelah susah nk swuh haiqal bgambar..asyik nk ngelat jer..ceitttttttttt....


                       Bile koi tenung2..ase cm same plok muke haiqal ngan gambo katun tu..kah3...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...