11 Feb 2012

Hafalan Shalat Delisa...

Salam sume...diharap sume sihat dan sentiasa berada di bawah lindungan Allah SWT selalu..Sudahkah anda berselawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW pada hari ni???Jom selawat same2 k...semoga kite tergolong dlm org2 yg mendapat syafaat dri Baginda kelak...aminnn..

Kat cni den nk kongsi pasal cite Hafalan Shalat Delisa yg den tgk smlm...ini adalah gara2 terpengaruh dgn Lalaa yg pomot2 cite nie...siyes ckp, den mmg kurang nk menengok cite2 ni..yg den layan sokmo adalah ceramah Ustaz Azhar Idrus...ntah nape, mlm tdi terase nk tgk kan, so tengok lah...

Ape nk dikate, jatuh air mataku tatkala menonton cite nie...simple, but intipatinya amatlah penting..ape intipati tu???ia adalah Solat..perkara pertama yang kita akan ditanya di akhirat kelak semasa hari perhitungan amalan..

Pada permulaan cite ni, bese2 jer..die tunjukkan bagaimana kemesraan ahli keluarga Delisa bersama Ummi Salamah(ibu Delisa), Kak Fatimah, Kak Zahra dan Kak Aisyah (kakak-kakak Delisa) dan  si Delisa ni mmpunyai masalah di mana, dia susah nk menghafal bacaan dalam solat..sehinggalah pada hari die mengambil ujian amali solat dan tsunami terjadi...kejadian ni mengambil kire waktu kejadian tsunami tahun 2004 di Acheh..bagaimana kekhusyukan Delisa membuat amali solat, tanpa tidak sedar keadaan sekeliling sehingga die dihanyutkan oleh badai tsunami, yg membuatkan dia kehilangan semua ahli keluarganya..Hmm kalau nak tau lebih, tengok sendiri ek...

Thanks Lalaa, coz introduce cite ni kat den..besttt..Cite ni based on novel written by Tere Liye..dan den pon dah pomot kat adik angkat den skang berada di Qatar utk menjadi "bibik" sementara utk kakaknyer..kah3..jgn marah Zabeed andai mu terbaca coretan ni..ape ke tidaknyer, asyik2 tgk Merlin, Merlin, Merlin..ntah ape yg best nyer tauuuuuuu..heheh

Yg peliknyer, kat Mesia ni susah betoi nk carik cite2 cmni kan..especially filem lah...yg banyaknyer cite2 hantu, cite2 gaduh2, cinta cintun..berpegangan, berpelukan sesama laki pompuan bukan muhrim, tanpa mengenal batasan hukum agama...nau'dzubillahi min dzalik..Kalau nk tgk cite2 yg mendidik jiwa dan rohani pon kne tggu event2 cm Maulidur Rasul ker, bulan ramadhan ker, Nuzul Quran ker, Awal Muharram ker..cm jadik musim jer..

K lah, den nk bersiap2 utk ke Mentakab ni, meneman jiranku utk event Maulidur Rasul di sana...

6 Feb 2012

My TTC Journey...

You're always on my mind...
From the time i wake up
Til i close my eyes
October 2008
Married to DH-long distance marriage(DH in S'gor, me in Phg)


January 2009
Started TTC


July 2009
Started BBT


May 2010
1st appt with OBGYN


June 2010
DH SA - perfect result (private lab in Shah Alam)
Clomid attempt #1 - 50mg(Day2-6)
Follicle tracking - only 1 egg- Normal BFN


July 2010
Clomid attempt #2 - 100mg(Day2-6)
No follicle tracking -Normal BFN

September 2010
Clomid attempt #3 - 100mg(Day2-6)
Follicle tracking - only 1 egg - Normal BFN
Requested for blood test & HSG- rejected by OBGYN(assumed just an ordinary hormonal prob)

January 2011
Changed to Shah Alam LPPKN (Family planning)
(Dr Ismail Thamby)
Done - HSG (query left blockage, right- OK, size-OK)
Done - Bloodtest came back normal
Done - repeat SA (poor result <10mil, low motility, morphology prob)- found out that result from previous lab was wrong
DH is advised to quit smoking, change to boxer and take Tongkat Ali supplement(asian ginseng)

April 2011
Repeat SA - worse than previous result
Mild varicocele bilaterally
DH continued Tongkat Ali supplement

July 2011
Repeat SA - got improvement with motility and morphology, count still low
Advised to go for IUI
Transfered case to Jln Raja Laut LPPKN for IUI
Will call LPPKN for IUI consultation when readied

September 2011
Clomid attempt #4 - 50mg (Day3-7)
No follicle tracking

Went to Manarah Islamic Treatment Center in Kuang, S'gor

October 2011
BFP!!! 27/10/2011 @ 3rd year of anniversary

November 2011
Beta hcg - did not double
Query ectopic - warded for 1 day
6 wks - only gest sac seen
10wks - sac collapsed, blighted ovum
Advised for S&C, waited
Asked for 2nd opinion in KSH-same result

December 2011
Agreed to proceed with S&C
30/12/2011 ERPOC @ 12wks & 5 days

February 2012
1/2/2012 1st menses after mc

5 Feb 2012

Law Kana Bainanaa Al-Habeeb ( لو كان بيننا الحبيب )



Assalamualaikum wbt...Di sini den nk ucapkan Salam Maulidur Rasul buat semua umat Islam di seluruh tanah air...

Pernah x kawan2 tonton rancangan kat Tv Al-hijrah, "Law Kana Bainanaa"...Masya Allah, best nyer rancangan tu...satu lagi Fattabiouni, cite tentang sunnah2 Rasulullah SAW..

Lagu Law Kana Bainanaa Al-Habeeb mmg best..menyentuh jiwa...Andainya kita bersama Baginda Rasulullah SAW...

Marilah kita berselawat ke atas junjungan Rasulullah SAW...

Allahumma Solli A'la Muhammad Wa a'la Alihi Wasohbihi Wabarik Wasallim..

Dalam suatu riwayat, Rasulullah S.A.W telah bersabda bahawa, Malaikat Jibril, Mikhail, Israfil dan Izrail
A.S, telah berkata kepadaku.

Berkata Jibril A.S. : Wahai Rasulullah, barang siapa yang membaca selawat ke atasmu tiap-tiap hari
sebanyak sepuluh kali, maka akan saya bimbing tangannya dan akan saya bawa dia melintasi titian seperti
kilat menyambar.

Berkata pula Mikail A.S. : Mereka yang berselawat ke atas kamu akan aku beri mereka itu minum dari
telagamu.

Berkata pula Israfil A.S. : Mereka yang berselawat kepadamu akan aku sujud kepada Allah S.W.T dan aku tidak akan mengangkat kepalaku sehingga Allah S.W.T mengampuni orang itu.

Malaikat Izrail A.S pula berkata: Bagi mereka yang berselawat ke atasmu, akan aku cabut roh mereka itu
dengan selembut-lembutnya seperti aku mencabut roh para nabi-nabi.

1 Feb 2012

A brand new day...hehehe...

Hmm ase cm lame jer den x cite pasal fertility friend kn..huhuhu..alkisahnyer, pas jer stop spotting after s&c aritu, den stat amik bbt balik, ini utk track bile my next cycle after miscarriage akn bermula....

Seperti yg dijangka, suhu rendah...menandakan hormon progesteron dah kurang kn...den anggap den dlm fasa pre-ovulation...dlm CD18 stat amik coz nmpk spotting cm dah nk abis...alkisahnyer, mase CD20, den dpt ase ovulation pain..perghh ketara giler..den ingt klu make love aka bd ms tu musti peluang cerah..ahaksss...den agak dlm 1-2 hari den akn ovulate dan seterusnya suhu akan menaik selepas tu.....
hmm asenyer dlm CD21 ovulation berlaku..

Jeng jeng jeng...dah agak arini akn peyet disebabkn suhu dah turun giler 36.12..yahoo, dan sememangnyer dah cecah 12 dpo, my usual luteal phase... so, mesti sehari pastu den dtg peyet nyer....kn betul...hehehe..xperimen berjaya...

Garis putus2 or straight line merah x kuar disbbkn ade hri yg x amik..wakaka....not enuff data..den ase, ovu day21 with coverline estimated at 36.25..






Well well well...i'm back to CD1 again...yahooo...can start my new TTC planning afterwards..syukur alhamdulillah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...