11 Feb 2012

Hafalan Shalat Delisa...

Salam sume...diharap sume sihat dan sentiasa berada di bawah lindungan Allah SWT selalu..Sudahkah anda berselawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW pada hari ni???Jom selawat same2 k...semoga kite tergolong dlm org2 yg mendapat syafaat dri Baginda kelak...aminnn..

Kat cni den nk kongsi pasal cite Hafalan Shalat Delisa yg den tgk smlm...ini adalah gara2 terpengaruh dgn Lalaa yg pomot2 cite nie...siyes ckp, den mmg kurang nk menengok cite2 ni..yg den layan sokmo adalah ceramah Ustaz Azhar Idrus...ntah nape, mlm tdi terase nk tgk kan, so tengok lah...

Ape nk dikate, jatuh air mataku tatkala menonton cite nie...simple, but intipatinya amatlah penting..ape intipati tu???ia adalah Solat..perkara pertama yang kita akan ditanya di akhirat kelak semasa hari perhitungan amalan..

Pada permulaan cite ni, bese2 jer..die tunjukkan bagaimana kemesraan ahli keluarga Delisa bersama Ummi Salamah(ibu Delisa), Kak Fatimah, Kak Zahra dan Kak Aisyah (kakak-kakak Delisa) dan  si Delisa ni mmpunyai masalah di mana, dia susah nk menghafal bacaan dalam solat..sehinggalah pada hari die mengambil ujian amali solat dan tsunami terjadi...kejadian ni mengambil kire waktu kejadian tsunami tahun 2004 di Acheh..bagaimana kekhusyukan Delisa membuat amali solat, tanpa tidak sedar keadaan sekeliling sehingga die dihanyutkan oleh badai tsunami, yg membuatkan dia kehilangan semua ahli keluarganya..Hmm kalau nak tau lebih, tengok sendiri ek...

Thanks Lalaa, coz introduce cite ni kat den..besttt..Cite ni based on novel written by Tere Liye..dan den pon dah pomot kat adik angkat den skang berada di Qatar utk menjadi "bibik" sementara utk kakaknyer..kah3..jgn marah Zabeed andai mu terbaca coretan ni..ape ke tidaknyer, asyik2 tgk Merlin, Merlin, Merlin..ntah ape yg best nyer tauuuuuuu..heheh

Yg peliknyer, kat Mesia ni susah betoi nk carik cite2 cmni kan..especially filem lah...yg banyaknyer cite2 hantu, cite2 gaduh2, cinta cintun..berpegangan, berpelukan sesama laki pompuan bukan muhrim, tanpa mengenal batasan hukum agama...nau'dzubillahi min dzalik..Kalau nk tgk cite2 yg mendidik jiwa dan rohani pon kne tggu event2 cm Maulidur Rasul ker, bulan ramadhan ker, Nuzul Quran ker, Awal Muharram ker..cm jadik musim jer..

K lah, den nk bersiap2 utk ke Mentakab ni, meneman jiranku utk event Maulidur Rasul di sana...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...