19 Dec 2011

R.E.D.H.A

R.E.D.H.A


Hehehe..dari entry pon dah tau kut ape yg den nk cite...

Alkisahnyer, sabtu lepas den balik Kuantan, sbb nk pi dapatkan 2nd opinion kat Kuantan Specialist Hospital..nasib menyebelahi den, coz aritu, doc yg on call adalah Dr Suraya Arsyad..such a nice lady...

Keputusannyer, my sac dah mishapen..bentuk dah irregular dah pong...means..missed abortion..no bleeding, no cramping..sampai la ni xde ase ape...



So, tdi petang, den pi turun kat O&G clinic kat bawah tu, and tnya kat specialist bile akan masuk ward wat dnc pastu tanyer brp hari MC..nk kne prepare siap2 nk tukarkan date appt patient, sepanjang 10 hari MC nanti..huhuhu..den admit ward 28hb, dnc wat 30hb...

And ptg tadilah jugak, den call MIL bgtau sumenyer...MIL advised swuh rehat and jaga diri bebaik...huhu, thanks, Mak!!!Actually, MIL terkezuttttttttt gak, sbb die tatau den peknen, den ingtkan nk wat seprais, tpi last2 brite ni yg terpakse bgtau..hmm, nk wat gane..xde rezeki lagi...xpe, Mak..next year kami cube lagi utk menambahkan koleksi cucu-cucu Mak...kui3...

Huhuhu..ape2pon den ase legaa...no more tanda tanyer...sume dah clear..se"clear' scanner kat KSH..ahaks..canggih arr..den plan klu pasni ade rezki peknen, nk pi scan kat KSH arr...kah3..perahsanggggggg hakuuuu...

Wish me luck on my dnc...pas je dnc, terpakselah den berpantang bagaiiii..nampak gaye, pi holiday kat Kuching nanti kne berpakaian macam org pantang ler, berstokin bagai..ahaksssss...

p/s: ticker nanti pas dnc baru nk tukar..wakakakakakaaaa...

14 Dec 2011

U just made my day, Uncle..hahahaha

Alkisahnyer, ptg tdi...

Den jumpe sorg patient, wif motor neuron disease. Dtg dengan asben die, n bibik...Complaining of difficulty to tolerate liquid..maksudnya ada masalah utk telan cecair ler..

After history taking sume, den wat Oromotor exam..nk tgk structure and function bhgn mulut...mintak aunty tu jelir, gerakkan lidah sume lah...so, den pon became model lah...den jelir lidah sume, swuh aunty tu ikut ler...

And suddenly,

Uncle (asben): Miss, u punyer lidah manyak cantik woo..kecik2..sgt comel...

Den: Haaa???Ape???"Ape yg cantik, Uncle?Bese sajalah..."(hahaha...mase ni dah nak gelak)..

Uncle: Xdelah, mmg u punyer lidah manyakkkkkk cantikkk..kecik-kecik....susah mau tgk woo lidah macam itu

Ape lagi..trus den terbahak-bahak gelak...last2 kitorg sume dlm bilik terapi tu gelakkkkkkkk giler..

Den pon xtau ape maksud kata-kata Uncle..But, whatever it is, Uncle, u really made my day.......... ::sambil tersengih2 bile duk tringat balik::

It's a plane...no..it's a Superman...no...it's a blighted ovum....::sigh::

Hi sume..updated story..

Smlm pi scan, at 10+1 (10 weeks and a day)...appt petang kul3.30..cm bese, name dipanggil...den disuruh baring..mase baring tu, doc wat TAS(trans abdominal sono) aka scan perut..OMG....ntah nape hati ni ase x sedap, coz den tau klu dgn keadaan rahim den yg retroverted ni, mesti akan ade mslh nyer lah nk tgk clear....seperti yg ku jangka terjadi..lalalalala..doc ckp, hmm, i don't think it's a viable pregnancy..x nmpk ape2 lah...kene CUCI...means DNC lah...my nightmare started oledi...

Frust.......because:

- Doc x wat TVS pon..patut wat TVS, baru den yakin akan ke "NON-VIABLE"an my pregnancy..ape punyer ayat daaaaaaa....

- Doc x amik kisah bile den ckp den ni retroverted uterus...coz, den ade bace, if <12 weeks, uterus x straighten up lagi, dan mungkin susah nk nmpk clear fetal n heart beat..pastu even scan pon, saiz akan nampak lebih kecik 2 mggu dari saiz sebenar...patut wat TVS

Doc bgi tempoh 2 weeks, utk repeat ape yg patut..x straight wat dnc, wat conservative management dlu..doc dah pesan, klu pasni ade cramping, and bleeding ++, straight pergi ER

Balik jer dri appt, trus call hubby...hubby swuh dptkan 2nd opinion...maybe this wiken, den akan balik Kuantan dan pegi Kuantan Specialist Hospital...if the result still the same, then i'll proceed with dnc...ohhhhhhhh...what a rough wiken!!!!!ceitttttttt....

Maybe ade yg ckp, kenapa x straight wat dnc.. u must be in a stage of denial...bla bla blaaaaa...Hello, if i put u in my shoes, then u know what it feels like...i'm not denial, i'm just keeping my faith..lainlah, if i bleed ker, severe cramping ker, lain citer...ini bleeding xde..pastu trus swuh wat dnc, mau x feninggggg...klu betoilah sebenarnyer mmg ada, den dah bunuh 1 nyawa yg x berdosa...just imagine, how guilty i would be..nangis x berlagu..better confirmkan, then decide...

Sebbaik, x ramai yg tau keBFPan den..yg tau..hb, kawan2 forum, opismates, my family(mak, along, abg amin), kak ain, kak rad..hahahah..tu pon dah pesan senyap2 dah ler..lupe plok, korg yg bace blog ni pon tau jgk ler...and guess what, x bgtau pon family-in-law...huhuhu, ternyata den ni hantu, bukan menantu..bukan ape xnk heboh, sbb anything can hepen..tgk cm skang arrr...hhehehehehe...

18 Nov 2011

Hmm..penantian satu penyeksaan...

Firstly nk ckp, den sayang kawan2 ttc den....u know who u are...den sayang korang giler2...den always there for u guys....mengenali korang merupakan satu peristiwa penting dlm kehidupan den...sbb dgn korang ler, den melalui fasa susah senang bersama2..eventho kite sume duk jauh2, tpi kite sume rapat kan...sayaaaang korang and i will always do...

Ingat dulu mase kite mule jumpe kat HA forum...dah brp tahun ek kite kenal...huhu...ade peristiwa kawan2 kite yg dah peknen, pastu dah menyepi..means, kawan ngan kite because of...they just wanna fren yg senasib ngan deme jek...after fasa ttc n dah muncul fasa expecting, memasing dah ikut haluan memasing kan..but, luckily there were still frens yg dah peknen, but still close to us..gave us encouragements and their full support...hope that our frenship will remains 4ever...

Den penah ckp dulu, kalau den dah peknen, den xnak cite kat fb...coz i know what it feels like to read someone's post regarding their pregnancy whatsoever..."arini pi check up, nmpk baby dah besar", or something like this "mengidam makan itu ini"...Wahai kawan2, jagalah hati rakan2 kita..perasaan mereka....kita penah lalui itu sume, and kite tau ape jadik kat diri kita mase tu..meluat, ase rendah diri, ase dengki..sume prasaan mazmumah tu datang...Setan pon hooray suke hati....Ya Allah, kuatkanlah imanku, peliharalah diriku, jadikanlah diriku seorang kawan yg menjaga hati kawan2 di sekelilingnya....

Lagu ni den dedicate especially utk diri sendri and utk kawan2 sume...


Bait lagu yg buatkan air mata ni nk menitis adalah...

"i've been given so much..a husband that i love..so why do i feel incomplete?..every tests and checkups..we're told not to give up..he wonders if it's him..and i wonder if it's me....ALL I WANT IS A FAMILY..LIKE EVERYONE ELSE I SEE..AND I WON'T UNDERSTAND IT..IF IT'S NOT MEANT TO BE"

14 Nov 2011

Sehari dlm ward...

Tanggal 10/11/2011 yg lepas, adalah hari dlm bersejarah dlm hidup den..pertama kali masuk ward...saspek ectopic pregnancy @ query very early pregnancy..citenyer cmni..

Hari tu, den jmpe Dr Pratima, utk show blood test result kat die..then die tgk kat ctu, hcg level den naik, tpi x doubling..trus die wat scan..mula2 scan abdomen, x nmpk (maybe sbb bukan full bladder)..then, die swuh pi PU dlu utk wat vaginal scan plok..tgk2...xde ape pon..klu ikutkan mase tu dah 5 weeks..yg nmpk hanya folikular cyst...Pastu Dr Melati plok dtg, trusler dptkan 2nd opinion..kne scan lagi skali..xde jugak sac....uwaaaaaaaa..ape lagi, kne admit ward ler, sbb takut ectopic, klu ectopic bhya wooooo, klu pecah...

Dlm ward, depan katil den, kes ruptured ectopic pregnancy..huhuhu..die kne emergency laparotomy, utk buang tiub..ade anak sorg dah...pastu nk ke petang, masuk sorg mokcik n sorang akak ni. Makcik ni kes die bleeding x stop2, kne masuk 2 pain darah..akak tu plak, kes peyet lame..x henti2....

Tdo kat ward semalam, x nyenyak langsung...mane tak nyer, setiap 2 jam, kne kejut utk amik BP and suhu....

11/11/2011- Dr Norliza buat ward round...bile sampai turn katil den, die ckp, eh, x perlu admit ward, kes low hcg jek, bleh discharge..nnt isnin appt kat klinik utk repeat scan n tgk result darah hcg yg kali ke3...yahooo..

Trus call asben, mase tu die dah on d way dtg Tloh dah, hehehe..so, die akan amik den jelah..x perlu duk tdo kat ward...kui3...

Arini, 14/11/2011, dgn perasaan berdebar..dah nangis dah kat umah sebelum pi hospital..takutttttttttt..kalau2 scan x nmpk lagi..hukhukhuk

Alhamdulillahhhhh..tdi pi scan, mule2 x nmpk..pastu setelah digodek2 baru tau kat mane die nyorokkkk...aiseyman...buat den tdo x nyenyak jerrrr 3 mlm lepas...(tdo x nyenyak apekebendenyer..asben den ckp den tdo sampai ngigau sepak die)..sorry mimi, istri x pasan..

Lagi sebulan repeat scan, n den kne makan duphaston sebijik sekali sehari utk sapot the pregnancy...

7 Nov 2011

Bile Si Suami jadik Surarumah...

Hmm..cuti raye haji ni, encik hb balik temerloh...semalam kami berkesempatan pegi solat raye kat surau bersama-sama....balik jer, kami 2 org membongkang tdo, selepas pekene laksa penang jiran kami bagi..tq Kak Zan...

Semalam koi spotting, brownish gitu..dah consult ngan kawan, die ckp as long as bukan fresh blood or bright color nyer blood yg kuar accompanied with cramping, no need to worry. Even kawan tu pon sendri brownish spotting sampai ler bby die kuar..gitu plak yer...

Tdi petang, call mak..mintak pandangan mak..mak ckp, xde ape tu..maybe darah2 lame tu...mak ckp kalu risau jumpe doc esok..baik, makkkkk!!!!!..

Pastu tdi search pasai spotting during early pregnancy, mostly diorg ckp normal, selagi x cramping n x kuar darah yang mencurigakan cm fresh blood..oooic..lega sket ase hati ini...

Rumah cni actually, dah mcm tongkang pecah..dek kerana x dicakna oleh ex-housemate dlu..so, bile deme dah kuar, koi nk mengemop bagai xleh plak dgn keadaan cmni..So, encik hubby lah yg membuat segala2nya...Siap pesan sume, jgn kuar dri bilik sbb die mop, nanti takut jatuh..huhuhu..tenkiu, syg..jasamu dikenang...

5 Nov 2011

Salam Aidil Adha...

Esok kita semua yang beragama Islam akan menyambut Aidil Adha...sekejap jek kan masa berlalu...kepada sape2 yang akan menjalankan ibadah korban pada esok hari didoakan agar diterima oleh Allah SWT...Aminnn...

Tahun ni, insyaAllah kami suami isteri beraye di Temerloh jek...esok maybe gi solat sunat kat surau depan umah ni jek...hmm, ni pon tengah tggu kepulangan suami tersayang..arini kerja lagi..huhuhu...


Allahu Akbar..Allahu Akbar...Allahu Akbar..Walillahilhammm....

4 Nov 2011

Lil Bun In The Oven...(after 3 years of TTC)

Allah Knows Best!!!!!!!!Tiada apa yang mustahil baginya.. Kun Fayakun..Alhamdulillah, terima kasih kurniaan ini buat kami..Ulangtahun perkahwinan kami yang ke 3 yang baru sahaja berlalu dan Kau berikan hadiah berharga yang paling kami tunggu2 selama ini..Semoga dipermudahkan segalanya...

27/10/2011 (10dpo)- wat upt, tpi line nmpk x nampak..then ignorekan (but still keep the strip..just in case)

28/10/2011 (11dpo)- our anniversary, repeat again..there's a 2nd line, but mata kne juling sket utk tgk..haishhhhhh (paling kiri)

29/10/2011 (12dpo)- balik kuantan, by noon, repeat lagi test..nampak lagi jelas..hmmm..betoi ke nie

30/10/2011 (13dpo)- balik temerloh, late evening, repeat test, hmmm....(AF expected today)(bawah sekali)

31/10/2011 (14dpo)- x bleh tdo, kul2.30pgi repeat test, lagi ketara...subuh pong test lagi...ade jugakkkkk
                                - told k.wanie, about the test...tpi koi still x caye..ape kene ngan hakuuu ni...(3 strips paling kanan)

01/11/2011 (15dpo)- sent urine to lab..within half an hour, dpt keputusan POSITIP...masyaAllah..yg ni bru koi caye..
                                - told Dr Pratima about it...advised for Beta hcg test, 2 x to see doubling
02/11/2011 (16dpo)- Blood test resulting in 190.73mIU/mL, correlates with 5 weeks pregnancy..gulpppp..supposed to be only 4weeks 2 days

03/11/2011 (17dpo) - Malas wat ape2...Combine sume test..giler banyak test..mujur murah jek..



04/11/2011 (18dpo) - misi menghabiskan test yg ade...
                                 - CB digital...(awal 2010 koi beli-expired dis 2011, cm tau2 jek)



BBT koi.....

27 Oct 2011

Alhamdulillah...dah 3 tahun...=)

Tanggal 26hb Oktober aritu, cukup 3 tahun perkahwinan koi ngan hb..eventho kami x dapat nak celebrate same2, sbbnyer hb kje, koi kat tloh plak so kami decide akan celebrate mggu raya haji nnt tu..heheheh..

Yang x beshnyer, tahun ni jatuh plak sama hari ngan deepavali..aiseyyyy..x swonok..insyaAllah tahun depan panjang umur sama tarikh ngan Raya Haji...yeehaaaaaaaaaaaaa..

Seminggu sebelum ni, 19hb hari jadi koi...sekejap jer 29 tahun dah koi idup di dunia nie...banyaknyer dosa kalau dihimpun2..harap Allah akan ampunkan dosa2ku, samada yang sengaja atau yang tidak sengaja..aminnnn..

Perkembangan TTC, arini CD25 aka 10dpo...lagi 3 hari tggu nak test..harap2 Allah kabulkan permintaanku nk punyai zuriat bersama hb tersayang..kalau betoilah dapat BFP cycle ni, xtaulah nk ckp..Allah knows best...

Cycle ni yang lainnyer:

i) koi amik clomid- setelah setahun lebih koi stop amik..last amik sept 2010.kali ni koi amik dose 50mg (day 3-7)..saje koi ngubah..nk jadik doctor sendrik

ii) hb plok- koi bagi die telan clomid gak..hahaha..koi penah baca kalau makan clomid leh + sperm count, ape lagi....tapi last2 hb makan 2 bijik jer..tu pon sbb die komplen die xleh nk tidur malam plok doh...

Disebabkan kami plan nk wat iui, so, hb start amik nu prep 100 balik..so, koi swuh die beli 2 botoi...harap2 sperm akan jadik banyak n bertambah sihat dan kuat..yayyyyyyy..hehehehehe...

Kami plan nk wat iui, aritu call LPPKN, ckp Dr Hamizah pi haji plok..so, kne tggu die balik ler utk set appt balik..hmm, staf tu swuh kami try natural dlu..hmm, harap2 masinler mulut staf tu, xyah wat iui dah preggy dlu..

K, nk pi kedai makan jap..lapo bebenor ase..agaknyer "baby" nk makan kut..hahahaha..perahsantan betoi koi nie...

31 Jul 2011

Salam Ramadhan Kareem

Assalamualaikum sume...Salam Ramadhan Kareem buat semua yer...Alhamdulillah kerana kita masih dipertemukan dengan Ramadhan pada tahun ni...:



Tahukah Kita????

5 Bonus Khas Ramadhan

Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

"Umatku diberikan 5 perkara yang belum pernah diberikan kepada umat-umat terdahulu ketika Ramadhan iaitu:

BONUS 1:
Bau mulut orang yang berpuasa itu lebih wangi dari kasturi di sisi Allah

BONUS 2:
Para malaikat beristighfar untuk mereka sehingga mereka berbuka

BONUS 3:
Allah memperindahkan syurgaNya setiap hari dan berfirman: "Hampir-hampir hamba-hambaKu yang soleh akan dicampakkan pelbagai kesukaran dan penderitaan lalu kembali kepadamu.(Mereka sanggup bersusah payah di dunia demi kebahagiaan di dunia dan akhirat)

BONUS 4:
Syaitan-syaitan dibelenggu, tidak dibiarkan lepas seperti pada bulan-bulan selain Ramadhan

BONUS 5:
"Mereka akan mendapat keampunan pada akhir malam (orang yang beramal akan disempurnakan pahala amalan mereka setelah selesai mengerjakannya)."

Mengenai bonus yang ke lima ini, ada sahabat yang bertanya kepada Rasulullah s.a.w,: "Ya Rasulullah, apakah itu berlaku pada malam Lailatul Qadar?, Baginda menjawab, "Bukan, tetapi pelaku kebaikan akan disempurnakan pahalanya sesuai menyelesaikan amalnya." (Riwayat Ahmad)

25 Jul 2011

Kismat Konnection




Hubby xde. Layan Shahid Kapoor pon jadi ler..hahahha..enjoyyyyy

11 Jul 2011

XPDC Kg Bantal...Part 3

9 Julai 2011...hri yg ditunggu telah tiba...setelah bersiap2, kami pon berangkat ke KK Kg Bantal utk upacara perasmian..kat sini ramai yg terlibat, antaranya Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Majlis Ugama Islam Pahang (MUIP), SHAPADU dsb...

Aku, Kak Wanie, Kak Pah, Kak Ina...

Sebelum perasmian, kami pi kat bhgn ENT utk check barangan2 sume...sambil2 tu siap posing lagi tu...

                                     
Welcome..welcome...

Kak Pah, Dr Pareek, Kak Sal, Dr Sai, Kak Ina, Kak Wanie..weh, aku mane...adalah..x nampak???aku dlm monitor tulah, kan Dr Sai focus scope tu kan aku..kah3


Tiba mase aku berangkat pegi sekolah plak...

Setelah upacara perasmian, aku pon pergilah kat sekolah..budak2 ada program motivasi kat sini...so, aku n the gang, budak2 occ and physio menunggu deme abis utk jalankan aktiviti kami plak...kat sana aku screen bberapa org budak jer..sbb ada yg x datang...seorg budak telah aku dapati mengalami masalah dyslexia dan seorg lagi masalah Learning Disability (LD)..ada jugak yg alami amsalah sengau...so, cikgu mereka telah bawak mereka ke KK utk pengesahan borang Org Kurang Upaya (OKU)...


Pintu masuk ke sekolah...


Budak2 diberi ceramah motivasi beserta pengenalan tentang BLS (basic life support)


Projek ikan kanak-kanak pendidikan khas...ikan patin, ikan talapia n ikan puyu pon ado...


Kak Wanie jadik assistant aku...huhuhu


Dalam kul 12 tgahari, aku dah abis keje kat sekolah..so, aku pon pegilah tolong apa yg patut kat klinik..MasyaAllah..ramainyer org..last2 aku tolong jadi runner utk hantar pakcik makcik ke bhgn seterusnya pas abis kat bhgn aku..tup2, aku dapat referral dri ENT utk voice problem..dek kerana xde tempat utk counselling, celah2 bilik pon jadilah sebagai port aku utk wat screening n counselling..kah3...

Yg amat kesian, Kak Ina n Nona, coz org ramai dtg screening utk masalah pendengaran....kul 1tghari x abis lagi..so, aku mintak excuse nk balik utk uruskan diri dlu, sbb terdapat masalah yg x dapat aku elakkan..

Selesai urusan aku, aku pon kembali ke klinik utk tolong diorg..bile ada paed cases utk wat Play Audiometry, aku jelah yg jadik distractor..yg lawaknyer, sorg budak ni amat2 tabah utk jalani test, sampai die mengeluh sepanjang test..lame sgt testnyer..akhirnya dapat jugak result nyer..budak 2 tahun lebih wei...hihihi..

Akhirnya, dlm kul 6.30 petang, baru tutup klinik...huhuhuhu....then, kami pon mula berangkat pulang ke Aspura...on d way tu, bertembung plak dgn Dr Azlina n the gang,  diorg ckp nk pegi makan cendol kat tepi sungai sume...ape lagik, kami pong ikut jelah diorg gak..kah3...


Budak2 laki duk main lawan bola tampar...

Disaksikan oleh...


Sekumpulan kerbau yg sedang berkubang...hihihi



Cantik sungguh pemandangan tepi sungai ni..tiba2 ase nk nyanyi lagu "Menghilir di Sungai Pahang"..laalallalala..patut aku tukar..menghilir di Sg Ulu Tembeling..huhuh


Tengok bawah umah tu, ade tong banyak tu..korang ase utk ape tu???itu utk apungkan umah, just in case air sungai naik...heheheh

Setelah melantak semangkuk ABC dan beberapa keping goreng pisang, kami pon berangkat balik..yg ni betoi2 balik punyer..xde melencong dah..hehhehe

Tapi alangkah terkezutttttt nya kami, setelah sampai ke Aspura kerana ada sesuatu perkara x diingini berlaku............bersambung

XPDC Kg Bantal...Part 2

Kite sambung balik....(sambil membetulkan urat2 yg tersimpul ni jap)..adoiiiiiiiii...

Dalam kul 4.35petang kami sampai ke destinasi..dari kul 9.00 pagi hgga 4.30 petang..7 jam lebih....

Ape lagi, yg penting, carik toilet....kah3....sebbaik ada toilet kat chalet kg seberang....after membuang segala yg patut, aku n Nona pon tunggu bot utk ke seberang (Kg Bantal)...geng2 yg naik bot dah sampai awai dah dengar katanyer..ceitttttttttt...

Nampak x seberang sana tu...itulah Kg Bantal...

 Bot dah sampai nk amik kami..PADI(pendatang asing dgn izin)..kah3

Ase xnak turun jer dri bot tu..besh giler...

Setelah sampai ke Kg Bantal, kami terus menuju ke Aspura (tempat tinggal kami sepanjang xpdc)..Aspura ni adalah dalam kawasan Sekolah Kebangsaan Ulu Tembeling...Yg haru biru merah pink coklat sume adalah...kat Aspura kebetulan xde letrik..kah3..no kipas, no lampu...sebab sehari sebelum tu, ada ribut, so, tenaga elektrik terputus...

inilah Aspura, sebelah kiri...

Di Aspura ni, kami tinggal beramai2..masing2 mengeluh kepanasan...huhuhuhu...lepas jer sampai Aspura, rehat kejap, trus amik wuduk n wat solat jama' taakhir...ase cm nk pengsan jekkkkk...yg harunyer...air sgt2 kecik....ehehehe..ini mcm tanda2 nak xde air jek..biar betikkkkkkkkkk..

Mostly umah kat kawasan ni ada generator..sebab mereka mmg dah terbiasa xde letrik..so, diorg perlukan generator arrr...yg beshnyer, kat cni astro diorg pasang sume kat aras bawah2 jer..ade tu kat atas ranting kayu jek...sbb signal astro tu lagi jelas klu letak kat aras bawah..hihihihihihi..


Masjid Kg Bantal..port kami berkumpul utk makan....

Setelah membersihkan diri masing2..kami pon terus ker Klinik Kesihatan Kg Bantal utk setup barang2 utk persiapan kem kesihatan esok harinya...Aku nyer port adalah di sekolah, sbb aku yg request pi sana...kat sanan nanti ada program utk budak2, dan yg penting, seramai 13 budak2 pendidikan khas yg bakal di screen oleh aku...


KK Kg Bantal....

Pada malamnya, kami bergelap...mujur ada seorang pakcik ni yg prihatin dan offer kami utk pasang generator utk pasang lampu..tpi pakcik tu ckp, utk 3 jam, kami kne bayar rm20....kami pon bersetuju arrr utk pasang 3 jam jer..mmg baik sungguh org2 kat sini...dahlah kne beli petrol kat seberang plak tu...terima kasih, pakcik!!!

Utk pngetahuan, minyak kat sini dijual agak mahal sebab faktor pengangkutannya yg agak susah..

bersambung.....

XPDC Kg Bantal...Part 1

Arini aku cuti..mujur gak aku cuti, klu x entah macamanelah aku nk kje, dgn sakit2 badan cmni..huhuhu...

Tanggal 8-10 Julai yg lepas, aku n group2 dri HoSHAS berjaya menjalankan misi kemanusiaan ke Kg Bantal, Ulu Tembeling..misi kemanusiaan ke???Ala2 ler kut..Kg Bantal merupakan salah satu kg di Ulu Tembeling, yg boleh dimasuki secara jalan darat or air (bot)..kalau ikut jalan darat hanya boleh dimasuki dgn kenderaan 4x4 sahaja kalau aku x silap..Bandar terdekat yg boleh mereka pergi adalah Jerantut, dan tentu sekali utk mendapat rawatan pakar perubatan, mereka perlu ke Hospital Jerantut (mostly pakar ker Hospital Jerantut adalah pakar secara visiting sahaja).

XPDC ni mmg besh giler..dlm nk masuk tahun ke5 aku di HoSHAS, inilah kali pertama misi besar2an di luar HoSHAS yg dijalankan..cetusan idea ni klu x silap dibuat oleh boss department aku, Dr Eshamsol..Boss aku mmg sukakan bende2 adventure sume ni..kalau x silap aku ler, seminggu sblum xpdc, boss aku dah bawak 1 family die pi berkhemah ke Kg Bantal terlebih dahulu..cayalah, Dr E!!!!

Dek kerana boss aku jua merangkap pengerusi xpdc ini, so, kami anak2 buah telah diberi peluang utk merasai jalan darat (waktu pergi) and jalan air (waktu balik)..hehehehe..shhhhhhh...

8hb tu, hari Jumaat...so, kami sume berkumpul kat HoSHAS seawal kul 6.45pagi...selepas pendaftaran, kami berkumpul ramai2 utk upacara perasmian..kenderaan 4x4 sebanyak 33 buah dan sebuah bas telah setia menunggu..sesiapa yg menaiki bot akan menaiki bas ke Kuala Tahan, dan seterusnya menaiki bot ke Kg Bantal...separuh peserta akan mengikut jalan darat, dan separuh lagi mengikut jalan air...

Sayang sungguh Kak Miah (kiri sekali) x dapat join kami..terpaksa tarik diri di saat2 akhir atas sebab2 tertentu..


Aku n Nona sempat 'peace' lagi..huahuahua

Kak Pah n Kak Wanie...even peknen, Kak Pah tetap join...lasak giler minah sorg ni


Tengah berkumpul...masing2 ada yg bawak kargo seperti peralatan dan ubat-ubatan..mujur kami dah selamat mengangkut kargo dlm kereta Dr E...hehehe



Masing2 khusyuk dengar taklimat dari Pengarah...


Sesi pelepasan bermula...


4x4 tersedia utk mengambil penumpang...

Maka...xpdc pon bermula

:::

:::

:::

Aku n Nona naik kenderaan yg sama dgn seorg doc from surgical dept (if i'm not mistaken)...kami bertolak kul 9.00pagi..Kami menyelusuri Kg Awah, seterusnya menghala ke Lepar Hilir...di Lepar Hilir, kami start meredah hutan secara konvoi..jumpe kg org asli, jumpe tempat pembalakan dan mcm2 lagi...






Yang paling syiok dgr experience pemandu kami tentang ekspedisi yg penah die ikuti dengan team2 beliau sebelum2 ni..yg penting die ckp,, jaga tutur kata dsb...kalau boleh jangan sebut nama binatang, dikhuatiri nanti 'dia' akan muncul..Nona tersebut harimau, pemandu membetulkan dgn menyebut "maybank"..terbahak2 kami dlm kete...pastu plak, gajah tu, dipanggil "org kuat"...

Kat sepanjang tepi2 jalan, banyak sungguh taik2 "org kuat'..pemandu penah ckp, kalau dah pukul 10 mlm ke atas, xleh memandu dah ke dalam, sbb "org2 kuat" akan mula keluar..perghhhhhh....kang x pasai2 carik nahas plok...

Dlm kul 12.15 tghari kami berhenti rehat kejap..kat tepi sebatang sungai...abis longgar 'skru2' kami..kah3..kene luruskan apa2 yg patut, makan sume arr dlu...


bersambung...........

6 Jul 2011

Ahli keluarga baru....Nur Ainin Sofea

Entry di bawah khas utk anakanda sedaraku yg baru dilahirkan ke bumi ini pada tanggal 20hb 5 (akan ku ingt tarikh ini, disebabkan, ainin lahir sehari lepas kucing2 ku lahir)


Aini Sofea.....

Permata hati ayahanda dan bondamu yg tercinta..
Jadilah kamu penghibur keluarga..
Serta insan yg berguna..
Pada agama, nusa dan bangsa.....

Berita kelahiran Ainin, disambut dgn kesyukuran ke hadratNya..Walaupon pada mulanya aku ingt abg aku main2 jer bile anta mesej pagi2 buta 21hb tu, bgtau yg aku dapat anak sedara baru..anakandanya yg ke 6 (yg tidak disangka2, kerana anakanda yg ke 5 sudah berumur 10tahun!!!)

Bukan setakat aku terkejut beruk..Mak aku, Along n family sume pon xtau..aku yg kat Temerloh ni yg tau dulu...

Pandai betoi abg aku ngan kakak ipar aku main sorok2..cissssssssssss..tu nasib balik die bgtau jugak..

Mengikut sumber2 yg dipercayai, beliau berkata bahawa abg aku penah mengatakan hasrat utk menyimpan rahsia kelahiran Ainin, sampai tiba Hari Raya Aidilfitri yg akan datang..gilakkkkkkkk arrrr..

Mujur hasratnya utk simpan rahsia, dapat dipatahkan oleh Mek..kene bleber...padan muka!!!!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...