5 Feb 2011

Pre-Ovulation, Ovulation & Post-Ovulation

Hi sume...(ceeewaaahhh..cm ramai jer yg bace blog koi nie)

Kat cni, koi nk kongsi sket pasai info pre ovulation(sebelum ovulasi), ovulation dan post-ovulation (slepas ovulasi)

Pre-Ovulation (sebelum Ovulasi) / Fasa Folikular)

Sebelum ni, koi dah kngsi cara2 nk wat graf kat ff (fertility friend) kan..setelah korg ber'istiqomah' membuat graf berkenaan, korang akan dapati ada fasa2 berikut (yang 3 ni) dlm graf korang..

Dalam fasa pre-ovu, hormon yg dominan adalah estrogen...suhu mase peringkat ni adalah rendah ye, kawan2 sekalian....kalau koi, suhu mase ni dalam lingkungan 36.0-36.3..Tapi, dlm graf yg koi letak ni, koi makan clomid..maka dgn semestinya suhu naik sket, dlm 36.1-36.4..sebab pengaruh clomid berkenaan..pada koi lah..xtau lah org lain camne kan..klu korg nk tau ade pengaruh x ubat dgn bbt korang, korg makan arr clomid..kah3..mintak perhatian, hanya dgn saranan doktor yer kengkawanku.

masa fasa pre-ovu ni, jenis cecair yg kuar (selepas peyet) adalah dry--> sticky (cam gam)--> creamy (cm krim, warna kuning2) --> egg white (EW)/ watery...(yang ni korang kene kejor / elak- sebab CM jenis ni subur). kalau EW dah kuar..maksudnya nk dekat ovu lah tu...

kalau nk tau macamane rupe CM, click sini

fasa ni bleh berubah2 yer....yang biase dlm literature (kalau dlm kitaran 28 hari) dlm 13 hari..kalau koi, berubah2..kalau elok, 13 hari, kalau die wat bengong, 22 hari pon penah..ceitttttt

kemudian...

Ovulation

Mase ovulasi ni, telur kite nk kuar ler tu, hormon yg bertggungjawab adalah hormon Luteinizing (LH). bile hormon ni ade, so, dia akan trigger folikel kite utk pecah dah mengeluarkan telur..jeng3....org kate 2 hari sebelum ovulasi dan sehari lepas ovulasi, adalah mase yg subur..mase ni cecair yg kuar adalah Egg white (cam putih telur mentah tu)...cecair ni dkatakan subur, sbb die leh wat sperma tahan lame, dan membantu sperm bergerak...kuang2...

fasa ovulasi ni kalau x silap sehari jer..1 hari...tadi pre ovu (13) + ovu (1)= 14hari kan..

Post Ovulation (selepas ovulasi)

Haa..dlm fasa ni, hormon yg bermaharajalela adalah hormon Progesteron ataupon kite panggil P4..huahuahua...fasa ni adalah fasa kite x subur..jangka masa dalam fasa ni adalah besenyer tetap...

dalam literature selalu ckp 14 hari...tapi kengkawan, x semua org same okies..koi nyer 12-13 hari je tau..

bese kalau den tgk line merah (tanda ovulasi) dah kuar kat fertility friend koi punyer, koi dah dapat jangka yg koi akan dtg peyet dalam tempoh 12-13 hari lagi pastu..hahaha..inilah kelebihannyer klu kite wat BBT...suhu koi mase ni dlm lingkungan 36.7-36.9...

Cube korang tgk graf koi tu, koi peyet 1st day, 3/9...nampak x ade koi tulis ctu, 1,2, 3....itu namenyer fasa Post Ovulation (atau kite kenali sebagai Luteal Phase-Fasa Luteal)..yang ini kite panggil dpo yer...Days Post Ovulation...

Dapat diringkaskan di sini yg koi nyer: (dalam graf di atas)

Fasa Pre-Ovulation (Fasa Folikular) - 15 hari
Ovulation                                         -   1 hari (ovulasi jatuh pada hari ke -16)
Fasa Post -Ovulation (Fasa Luteal)  - 12 hari
                                                          28 hari

dapat disimpulkan di sini kawan2 sekalian, even kite punyer cycle peyet 28 hari, x semestinya hari ovulasi jatuh pada hari ke 14 (seperti yg di war2 kan dlm literature), coz badan kite sume x sama..n dipengaruhi oleh hormon okies...So, kalau korang nk tau, betoi ke x, korang try ler sendrey..sendrey cuba, sendrey tau..lalalalalalala...

maksudnyer cmni, selagi suhu korang x mengalami "biphasic", iaitu naik tangga yang ke 2...cm kat bawah ni, korang kemungkinan x ovulate lagi tau..
                                           __(Post- Ovulation))___________________
                                          /
                                         / - yang berwarna merah ni bermaksud "biphasic shift"
                                        /
-----------------------------/
(Pre-Ovulation)

Cuba korang tengok hari ke 27, suhu koi dah start jatuh, means tanda nk peyet lah tu...kih3..kan betoi koi peyet, hari ke 29..so, jadilah 1st day balik...huhuhuhu :sob sob:

Tapi, kalau misalan, terjadinya "triphasic shift", iaitu naik tangga yg ke 3..haaaa, korang tgk2 lah..kalau die stay, berkemungkinan, korang dah terkene buatan suami anda..kah3..means, peknen lahhhhhhh..yahooooooooooooo...(itu yg ku tunggu slama ini)..hikhikhik..

                                                          _______________
                                                         / (Post Ovulation 2)
                                                       /- "triphasic shift"-probably-> peknen
                         _______________/
                        / (Post Ovulation-1)
                       /- "biphasic shift" - nk menunjukkan ada ovulasi
                     /
 ___________/
(Pre-ovulation)

Namun begitu, klu setakat Post Ovu -1 pon, kalau suhu kome tak jatuh2, ada harapan peknen jugak..InsyaAllah.......Go Go Chaiyokkkkkkkk

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...