5 Feb 2011

fertility friend...

Koi dah janji nk cite pasai fertility friend or ff kan...

Meh cni, koi bagitau cmne nk daftar ff okies...

mule2..log on to http://www.fertilityfriend.com/

pastu, korang, daftarlah siap2 kat situ ek...

nanti akan kuar cmni tau...


Pastu, korang click dalam kotak kalender tu (diulangi, DLM kotak kalender okies), tarikh korg first day peyet..koi bagi contoh yg koi punyer okey...koi bagi example cycle koi nyer bulan november lepas...Koi 1st day peyet 26hb 11.

suhu den mase 26hb 11

CD 1 (26/11) - 36.46

Ini adalah bhgn primary, kat cni kne catit..

1- suhu , cm koi nyer 36.46
2- time amik suhu
3- cervical fluid (jenis cecair yg kuar) -kalau dah peyet, darah ler yg kuar kan..kui3, so, catit N/A (not available)
4- Menses/ Spotting - catit samada heavy ker, medium ker, light ker..
5 - Intercourse - xkan x tau kut..klu dah peyet, mane leh ehem2..pas peyet baru leh ehem2 okies...

korang pasan x, ade ruangan secondary, test, specific, dan lain2..korang click sendrey okey..masukkan maklumat dlm tu..



Bile korang dah masukkan sume maklumat, tekan SAVE okies..nnt akan kuar chart kome sume...


hari2lah korang mengadap bende ni yer..masukkan suhu korang okies...

korang pasan x, ruangan CM tu, ada kaler ijau...klu korang kuar cecair yg subur, iaitu watery dan egg white type, maka..kuarlah warna ijau..itulah time korang kne ehem2...

kalau korang tgk kat carta koi tu, koi start kuar cecair subur, adalah pada day12, 13, 14, 15, 16...yg tanda merah kat day16 tu adalah, tanda hari ovulasi koi...koi ovulate day16..

 Haaa, kalau bahagian cervical fluid tu, juga dikenali sebagai cervical mucus atau singkatannyer CM...ada 5 jenis (kat ff nie)

klu xde, dry ler tu
klu sticky - jenis melekit, cm gam
klu creamy - macaam krim arr, cloudy warna die
watery - kuar cm air..
egg white - macam putih telur (yg x masak lagi tu)

kat bawah ni contoh cervical mucus yg kuar okies...gambar cortesy of http://www.fertilityet.org.uk/fcg-page10.html


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...