5 Feb 2011

Basal Body Temperature....

Apa itu Basal Body Temperature??? Sebenor2nyer koi dah terangkan dalam kitab koi dalam forum Hamid Arshat yg lepas..tapi dek kerana forum tu dah tutup, kitab2 koi dah lebur kat sana..hampehhhhhhh...terpaksalah den tulis kat cni...uwaaaaaaa ::sob sob::

BBT adalah cara di mana kite amik ssuhu utk predict kemungkinan waktu subur...pendek kata, tatacara nk amik suhu ni secara ringkasnyer adalah...

1- carik termometer digital kat mane2 farmasi..koi  mule2 dlu gune termometer jenama watson..ade 1 titik perpuluhan, rega RM9.90..hihihi..skang ni koi berubah angin, gune termometer Omron Basal, rega dekat RM50..koi x hengat doh ler..korg jenguk2 lah sendrey kat farmasi ek

2- carik alarm clock..ape nk susah, korang setkanlah waktu korg bangun tidur wai2 pagi...klu koi, koi set kul 6 pagi...

3- Sdiakan pen and kertas kat tepi bantal..pastu letak skali termometer kat tepi bantal supaya senang nk capai..

Tatacara amik suhu badan...

Korang kan dah set jam nk bangun kul bape kan...so, korang tidurlah cm bese malam tu....

pabila locng berbunyi, kring kring kring (eh, cm lagu plak), korg pon bukak le mata tu, tangan trus capai termometer, on kan, masuk dalam mulut...(ketiak nehi he..nnt koi bgtau pasai apa x bleh)

Pantang bile nk amik suhu...JGN BANGUN (BERGERAK), JGN PI TOILET LAGI, JGN MAKAN,JGN EHEM2 NGAN HB (eleh, cmlah koi ni tak tau korg ni..kui3), JGN SEGALA2NYA..amik suhu dlu..alaaaa..keja[ jer..5 minit x sampai..

Pas termometer berbunyik, ikut korg ler, nk melompat ker, berlarik ker, makan ker, minum ker...layansssssssssssssss

Catit suhu korang tu kat kertas..Pastu, korang catitkan suhu tu, dlm bentuk graf..cam graf den yg kat ff tu..

Catit cmni...

CD 1 (hari pertama peyet) - 36.23
CD 2                                 - 36.18
dan seterusnya..hamboi2 kome, nk swuh koi catit sampai ke sudahnyer ker..ceitt..jgn harappppp..korg wat sendrey..kui3

koi senang, ff yg buatkan graf..kah3...

nak tau ape tu ff...tgguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...